SVĚTOVÝ ŽELVÍ REKORD PADL PŘI 21°C

14.9.2015 8:54 | Autor: Jan Horák

Nejrychlejším člověkem na Zemi je Jamajčan Usain Bolt, a to zejména díky stometrovému berlínskému rekordu z roku 2009, při kterém za jednu sekundu dokázal uběhnout bezmála 10.5 metru, takže běžel rychlostí téměř 10.5 m/s, tj. něco málo přes 37 km/h. Gepard, nejrychlejší zvíře planety, dokáže krátkodobě vyvinout rychlost až 33 m/s, tj. kolem 120 km/h. A třeba slon africký je schopný běhat tempem 11 m/s, tj. 40 km/h, což odpovídá nejlepšímu výkonu Usaina Bolta.

Želva se řadí mezi zástupce zvířecí říše, kteří rychlým pohybem rozhodně proslulí nejsou. Jsou však i horší sportovci, takový lenochod „běhá“ rychlostí 0.07 m/s (cca 0.23 km/h).

Nicméně, také želví svět má svého „Usaina Bolta“. Je jím Bertie, čtyřnohý Angličan žijící v předměstí Durhamu, padesátitisícového města ležícího na severu Anglie nedaleko Sunderlandu (od Londýna cirka 380 km severozápadně, od Dublinu asi 350 km severovýchodně a od Kodaně zhruba 890 km jihovýchodně).

Ve středu 9. července roku 2014 utíkala tato želva rychlostí neuvěřitelných 0.28 m/s, tj. 1 km/h, čímž překonala předchozí rekord z roku 1977, který činil 0.125 m/s, tj. skoro 0.5 km/h. Želvák Bertie, jenž se stal celebritou, si vysloužil luxusní bydlení a přítelkyni Shelly. Svému certifikátu Guinnessovy knihy rekordů prý na zdi věnoval čestné místo.

O zmíněný den ovlivňovala počasí nad Českem, Slovenskem, Polskem, Německem, Rakouskem či zeměmi Beneluxu oblast nižšího tlaku vzduchu a s ní spojená velká oblačnost a srážky – například Brusel hlásil zataženo, déšť a maxima do 15°C a třeba německý Düsseldorf se kromě šedé oblohy a dešťových kapek dočkal teplot do 18°C.

Nad Velkou Británií, která byla mimo vliv cyklóny, bylo naopak slunečno a též relativně teplo – centrální Londýn 24°C, Birmingham 21°C a namátkou Edinburgh stejně jako Londýn až 24°C. Ještě tepleji ale bylo ve Skandinávii, a to i za severním polárním kruhem – Bodø naměřilo až 27°C.

Ale teď už zpět do předměstí Durhamu. Zde sice o loňský 9. červenec takové teplo nebylo, ale přesto se tu měli lépe než Němci – nejvyšší odpolední teploty zamířily až k 21°C a obloha k tomu byla jasná až skoro jasná. Počasí nad městem Durham tak dobře vyjadřovalo náladu želváka Bertieho.

Devátý den sedmého měsíce letopočtu 2015 měl v citovaném koutě severní Anglie podobný nádech, poněvadž převažovalo polojasno a nejvyšší denní hodnoty stoupaly až k 17°C. Zkrátka pěkný letní den v severní Anglii.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...