V NĚMECKU 11°C, V ČESKU 30°C, NA BALKÁNĚ 40°C

18.9.2015 8:45 | Autor: Jan Horák

Norské město známé jako Stavanger, které je omývané vodami Severního moře, hlásilo ve čtvrtek propad tlaku vzduchu až k 985 hPa. Jednalo se o výsledek středu tlakové níže, jež o předposlední den tohoto pracovního týdne seděla nad Skandinávií. O něco dále na západ byla nad Azorami jako obvykle k vidění tlaková výše, která vybíhala až nad úroveň Irska. Toto rozestavění tlakových útvarů vedlo k tomu, že zejména do zemí Beneluxu a Německa proudil chladnější oceánský vzduch. Nad územím našich německých sousedů se nacházela studená fronta, která byla hranicí mezi teplou a chladnou masou vzduchu. Prosluněné Česko patřilo do té teplejší a to samé, avšak ve větší míře, platilo také pro některé balkánské národy.

V Německu bylo ve čtvrtek odpoledne velice chladno ve Weinbergu (+500 m.n.m.), kde se teplota vzduchu zdržovala jen u 11°C (k tomu zataženo a deštivo). Nedaleký šestnáctitisícový Michelstadt (cca 450 m.n.m.) hlásal po 14. hodině dešťové kapky a k tomu 12°C (v 7 hodin ráno ještě 16°C). Ani v nížinách se však Němci moc neohřáli: Například Frankfurt zaznamenal po 15. hodině skromných 14°C, Würzburg rovněž 14°C a třeba Stuttgart také 14°C. Hraniční přechod teplého a chladného vzduchu byl dobře vidět v okolí Mnichova – Augsburg v 15 hodin 20°C a Mühldorf v totožný čas až tropických 33°C (vzdálenost mezi Augsburgem a Mühldorfem činí zhruba 100 km, 20°C ale bylo i v samotném Mnichově, který má k Mühldorfu o pár desítek kilometrů blíž).

Slunce, modrá obloha a vysoké odpolední teploty po „zamračené“ středě ve čtvrtek zavítaly také na severozápad Čech – Most se 16. září musel spokojit s 23°C a ve čtvrtek už mu bylo dopřáno 30°C. Krajské Ústí nad Labem bylo ve středu v 15 hodin na 22°C, o den později to bylo 27°C. 17. září přineslo do srdce Evropy tropy – Plzeň atakovala 33.0°C, Praha-Libuš též překonala hranici 33.0°C, metropole Moravy taktéž dosáhla na tropický den a hlavní město Slezska nebylo výjimkou. Sněžka nabídla až 17°C (loňské 17. září přineslo nanejvýš 12°C) a taková Lysá hora zavítala až na 20°C.

Bratislava na tom byla stejně jako Praha – i ona totiž naměřila více než 32.0°C. Nitra učinila to samé co Praha-Libuš, protože překročila 33.0°C (v 15 hodin 33.3°C a maximem nakonec bylo 33.4°C, Praha-Libuš se ve finále zasekla na 33.2°C a Bratislava na 32.8°C). 33°C bylo na Slovensku hlášeno též v Jaslovských Bohunicích či Dudincích. Lomnický štít příliv horka neřešil, neboť zůstal na 10°C.

K nejteplejším evropským národům (ve smyslu Celsiových čísel) patřili Chorvaté, Bosenci a Hercegovinci, Srbové, Rumuni a Maďaři. Veliké horko ale hlásili i Italové – u Manfredonského zálivu (Amendola) bylo registrováno 40°C. Avšak nejen zde, namátkou město Pescara také naměřilo 40°C.
Stručnější přehled některých evropských čtvrtečních maxim:

Itálie: Pescara 40°C, Termoli 39°C, Amendola 40°C, Foggia 40°C, Srbsko: Loznica 39°C, Valjevo 39°C, Novi Sad 37°C, Chorvatsko a Bosna a Hercegovina: Osijek 38°C (novým zářijovým teplotním stropem je 37.7°C), Slavonski Brod 38°C, Banja Luka 40°C, Sarajevo 37°C, Zenica 40°C a Mostar 37°C.

Jen pro zajímavost a mimo téma: Íránské město Jazd, které je situováno v centrální části Íránu v nadmořské výšce přesahující 1 200 m.n.m. a jež čítá přes 1 000 000 obyvatel, zasáhla ve čtvrtek večer písečná bouře – po 21. hodině zahalil město písek a nárazy větru dosahovaly rychlosti až kolem 23 m/s (83 km/h). Stálé tempo větru dosahovalo 13 až 15 m/s (47 až 54 km/h). Viditelnost přechodně klesla pod 100 metrů.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...