NOVOSIBIRSK: PRVNÍ MRÁZ BYL SKORO REKORDNÍ

19.9.2015 10:14 | Autor: Jan Horák

V Praze-Libuši naposledy mrzlo v úterý 7. dubna, a to kolem 8. hodiny, kdy se ještě teplota vzduchu nacházela poblíž -0.5°C, nad bod mrazu se dostala v průběhu následujících minut (v 9 hodin už necelé 2°C). Minimální hodnotou v noci z pondělí 6. dubna na úterý 7. dubna bylo -3.0°C a padla někdy kolem 6. až 7. hodiny ranní. V noci ze čtvrtka 17. září na pátek 18. září neklesla Praha-Libuš pod 12.4°C, díky čemuž byla záporným hodnotám velice vzdálena. O přibližně 4 500 km vzdálenější ruský velkoměstský Novosibirsk už na tom byl jinak – páteční ráno slevilo až na -1°C, přesněji -0.8°C, čímž se Novosibirsk přiblížil rekordu z roku 1968, jímž je -1.1°C.

Poslední mráz před letní pauzou se v Novosibirsku uskutečnil v pondělí 4. května, když se teplota vzduchu stáhla až na -1.8°C (po 4. hodině). V ročníku 1972 se místní Rusové dočkali až -5.9°C, toto Celsiovo číslo je stále nepřekonaným minimálním rekordem pro čtvrtý májový den.

Poslední dny jsou v Novosibirsku teplotně podprůměrné – období trvající od 13. do 17. září mělo teplotní odchylku -4.1°C, nejchladnější bylo úterý 15. září, jež hlásilo odchylku -5.4°C a které po dobu všech svých 24 hodin vydrželo v rozmezí od 2 do 9°C. Začátek září byl naopak v Novosibirsku teplotně nadprůměrný, odchýlení od dlouholetých statistik činilo v rámci 1. až 3. září +6.4°C. Na přepis meteorologických dějin nicméně nedošlo, první září sice vylétlo až na 29°C, ale na tropických 33°C z roku 2010 to nestačilo. Ve čtvrtek třetího září naměřil Novosibirsk až 29°C (rekord z roku 2007 činí 31°C) – v pátek 4. září dorazilo citelné ochlazení a teplota nepřekonala 18°C.

V nejbližších dnech očekává Novosibirsk velkou oblačnost a nejvyšší odpolední teploty by se měly pohybovat okolo 5 až 9°C. Nejnižší hodnoty by se pak měly motat kolem 2 až 5°C, historické záznamy tak v ohrožení nejsou.

Jen pro zajímavost a mimo téma: Ledová pokrývka v Severním ledovém oceánu je v tomto roce opět velmi slabá, s ohledem na předešlých 40 let jí náleží čtvrtá neboli bramborová pozice. Minimálního zalednění bylo dosaženo 11. září – 4 410 000 km² mořského ledu. První místo drží 17. září roku 2012, kdy bylo v Arktidě pozorováno jen 3 390 000 km² mořského ledu. Před silně nevydařenou zimou 2013/2014 na tom byla Arktida o něco lépe než letos, neboť 13. září, kdy byla hlášena nejnižší zaledněnost, se v ní nacházelo 5 050 000 km² mořského ledu.

Na otázku, jaká bude zima 2015/2016, prozatím žádná smysluplná odpověď neexistuje.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...