ZIMA JEŠTĚ STIHLA ZABĚLIT ADELAIDE

20.9.2015 11:25 | Autor: Jan Horák

Adelaide v australské Jižní Austrálii čítá přes 1 300 000 obyvatel, čímž odpovídá naší Praze. Ve věci zeměpisně polohy je na tom však australské velkoměsto poněkud jinak – s umístěním někde na půl cesty mezi 30. až 40. jižní rovnoběžkou je na tom stejně jako Kypr či Kréta. A to i v rámci podnebí, protože rovněž spadá pod středomořské klima. Adelaide nezná sněhové závěje, sněhové vločky tu ale občas vidět jsou, a to hlavně v okolních kopcích, kde se dokáže utvořit souvislá pokrývka (například v srpnu 2008 zaznamenal vyvýšený terén poblíž Adelaide pokles až k 0.8°C a na zemi leželo několik centimetrů vlhkého sněhu).

Adelaide samo o sobě bílé zimy nepamatuje, to však v posledních letech tak trochu platí také v českých městech orientovaných v nižších polohách, hlavně pak v těch v Polabí. Meteorologická zima 2015 donesla do Adelaide v průměru 11°C s tím, že nejnižší teplotou naměřenou během všech 92 dnů byl 1°C (neděle 19. července) a naopak ta nejvyšší hodnota letošní zimní sezóny byla spatřena ve čtvrtek 20. srpna a činila 23°C.

Zima astronomická opustí Adelaide až v polovině posledního celého zářijového pracovního týdne, do té doby už toho ale zřejmě moc nestihne – Adelaide očekává do 23. září proměnlivou oblačnost s minimálním přídělem dešťové vody a k tomu nejvyšší odpolední teploty okolo 14 až 17°C, přičemž nejnižší denní teploty by se měly držet kolem 7 až 10°C.

Přesto se však ještě Adelaide bílého kabátu dočkalo, a to ve středu 16. září. Zatímco v Česku v tento den startovala dvoudenní letní až tropická epizodka, tak Adelaide přikryl bílý závoj. Samozřejmě se nejednalo o sněžení, šlo pouze o krupobití spojené s první výraznou bouřkou nadcházející teplejší části roku, při níž se k zemskému povrchu sneslo nespočet malých krup, což ve finále navozovalo pocit „pěkného zimního dne“.

Někteří šťastní Australané uplácali z mokrých krupiček sněhuláky, někteří zase řešili menší problémy s vodou – zmrzlá čirá kapalina vypadaná z kupovité oblačnosti při teplotách nad 15°C moc dlouho nepřežila. Krupobití navíc zasáhlo jen část Adelaide, jinde došlo pouze na krátkodobý, ale intenzivní přívalový déšť, který mnoho radosti nepůsobil. Po „bílé“ středě maxima v Adelaide nadále zůstávala pod 20°C.

Ve čtvrtek 17. září, kdy bylo v Praze až 33°C (v Brně a v Ostravě shodně 31°C), nešlo milionové Adelaide přes 17°C. Loňské 17. září přineslo do Prahy přinejlepším 24°C (do Brna 22°C a do Ostravy 21°C), Adelaide naměřilo nanejvýš 17°C, tj. jako letos.

17. září roku 2006 zaregistrovalo Adelaide až 30°C – jedná se o aktuální rekord pro tento den. V Praze (Libuši) se totožný den nejvíce předvedl právě letos, když nabídl až oněch 33°C. V tomto ohledu je tedy mírná Praha lepší než subtropické Adelaide (brněnských a ostravských 31°C je bezesporu též nad adelaidskými 30°C).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...