V KRASNODARU PADL DALŠÍ REKORD

22.9.2015 7:28 | Autor: Jan Horák

Ve středu 21. září roku 1994 seděla nad Polskem / Pobaltím tlaková níže, která sem přinesla velkou oblačnost i srážky. Také u nás tehdy počasí odpovídalo podzimu (astronomický podzim odstartoval až v pátek 23. září, a to krátce po 8. hodině) – nejvyšší odpolední teploty se pohybovaly okolo 12 až 16°C. Zejména po Ukrajině a jižní části evropského Ruska byl naopak rozlitý teplý až velmi teplý vzduch, který sem povětšinou přinesl maxima kolem 23 až 29°C. Místy však rtuť teploměru překračovala tropickou třicítku a k vůbec nejteplejším sektorům starého kontinentu patřila Kubáňská nížina, kde se vzduch prohříval až na více než 34°C. V Krasnodaru, osmisettisícovém městě ležícím v jihozápadní oblasti citované nížiny, si silný příliv horka připsal teplotní rekord po 21., 22. i 23. září. V prvním případě šlo o rovných 35.0°C, v tom druhém o 33.3°C a hned první den astronomického podzimu 1994 zavítal až na 32.7°C (o nejvyšší teplotu krasnodarského astronomického podzimu nicméně nešlo, ta se zrodila až v říjnu, a to konkrétně v úterý 13.10.1998 a činila 33.9°C, k českým nejlepším říjnovým výkonům se pak řadí lehce tropických 30.3°C z Litvínovic u Českých Budějovic ze dne 4.10.1929).

Letos se situace trochu opakovala – zatímco u nás převládala v pondělí velká oblačnost a teploty do 18°C, tak nad Ukrajinou (kromě západu) a jihem evropského Ruska převažovala modrá obloha a k tomu letní hodnoty. K nejrozpálenějším místům patřil opět jihozápad Kubáňské nížiny včetně Krasnodaru, kde byl dokonce překonán záznam z 21. září 1994.

Už noc z neděle na pondělí byla v Krasnodaru velmi nechladná – o půlnoci 21°C, o 3 hodiny později 18°C a v dalších hodinách nejméně 17°C (16.9°C). V 9 hodin dosahovala teplota vzduchu 21°C, o 120 minut později už byl Krasnodar na 28°C a v čase oběda na 31°C. Během odpoledne se za slunečného počasí Krasnodar nadále šplhal vzhůru až nakonec dosáhl na „supertropických“ 35°C – denním maximem a novým teplotním stropem pro 21. září je nyní 35.3°C.

Slunečno a nejvyšší denní teploty v okruhu 28 až 32°C by měl Krasnodar nabízet také v nejbližších dnech, teoreticky tak nejsou vyloučeny další zápisy do zdejších meteorologických dějin.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...