PRVOŘÍJNOVÝ LONDÝN: 15°C A K TOMU „UFO“

3.10.2015 8:50 | Autor: redakce

 

Početný a anglicky hovořící Londýn odstartoval letošní říjen příjemnými 15°C a nulovými srážkami, o což se postarala tlaková výše. Tento fakt byl platný jak v Londýně anglickém, tak i kanadském – obě stejnojmenná města totiž ve čtvrtek hlásila přítomnost anticyklóny a s ní související pohodové počasí. Zmiňovaných 15°C se týkalo ontarijského Londýna, v tom evropském se čtvrteční maxima motala okolo 19°C. Co se tlaku vzduchu týče, tak tady byl rozdíl taktéž v podstatě stejný – několikasettisícový Londýn zaznamenal nanejvýš 1028 hPa, kdežto ten několikamilionový až 1032 hPa. Zatímco ale v Kanadě tlak postupně vzrůstal (z ranních 1024 hPa na večerních 1028 hPa), tak ve Velké Británii zase naopak klesal (z ranních 1032 hPa na večerních 1029 hPa).

V Londýně i Londýně bylo 1. října slunečno, byť několik neškodných oblaků k vidění bylo. Právě oblačnost, konkrétně její uspořádání, však byla tím největším rozdílem.

V jihozápadním sektoru Ontaria, který je zároveň nejjižnější oblastí celé Kanady, se totiž objevilo „UFO“. Řeč je o zvláštním jevu, kdy se v oblacích zformuje pole modré oblohy, jehož tvar odpovídá kruhu. Podobný jev se ve středu 7. října roku 2009 vyskytl také v ruské Moskvě, stejné případy však už byly hlášeny i z jiných míst naší planety. Tyto „díry“ na nebi jsou přesto poměrně vzácné a jejich samotný vznik je komplikovanější a názory na příčinu jejich zformování se liší, nemluvě o určitých „konspiračních teorií“. Názor ať si tedy raději každý udělá sám.

Moskevský „kruh“ byl navíc trochu atypičtější (zajímavější), neboť v něm oblaka zcela nevymizela, pouze jen oproti ostatním více prořídla. To samozřejmě vedlo k tomu, že přírodní světlo dopadající na řidší oblačnost nebylo tolik tlumeno a výsledkem byla neotřelá a zároveň velmi ojedinělá podívaná, která i leckoho vyděsila. Obloha nad ruskou metropolí byla ve středu 7. října 2009 zpočátku jasná, což přispělo k minimálním hodnotám kolem 0 až 1°C. Během dopoledne se nicméně zatáhlo a rtuť teploměru se zastavovala na 10°C. Nyní zpět do Ontaria.

Loňský první říjen sice do kanadského Londýna žádné neobvyklé uskupení oblačnosti nepřinesl, zato byl ale suchý a hlavně teplotně vlídnější – nejvyšší odpolední teploty se zastavily až na 18°C. Ještě příjemnější 1. říjen se však konal v roce 2013, kdy se vzduch prohřál až na silně pohodlných 24°C. Poslední chladnější prvoříjnová čtyřiadvacetihodinovka se datuje na ročník 2011, kdy bylo přinejlepším 11°C.

Páteční ráno bylo v Londýnech chladné, studenější ale samozřejmě bylo to kanadské, které slevilo až na 5°C, v hlavním městě Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se minima zdržovala v okruhu 10°C. V odpoledním čase provedlo Brity až 19°C, Kanaďané se museli spokojit s teplotami okolo 13 až 15°C. Kanadský Londýn se 2. října letopočtu 1971 dočkal až 29°C – Londýn britský zažil jeden z vůbec nejteplejších 2. říjnů teprve nedávno, a to v sezóně 2011, když zamířil až k 28°C. Teplo ale tehdy provázelo také Portugalce, Španěly, Francouze, Italy, Belgičany, Lucemburčany, Holanďany, Němce, Dány, Čechy, Poláky, Slovince, Chorvaty, Slováky, Maďary, Srby…

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...