ČESKÁ MINIMA PŘEKONÁVALA SEBE SAMA

13.10.2015 8:02 | Autor: Jan Horák

V důsledku přílivu teplého vzduchu od jihozápadu, k němuž výrazně přispěla tlaková níže v centrální části americko-kanadské hranice, se v neděli 11. října odpolední teploty šplhaly do rekordních výšek. Na druhé straně Atlantického oceánu naopak pokračovala činnost „pobaltské“ tlakové výše, jež ve spolupráci se severoruskou tlakovou níží chladila nejen střední Evropu. Tento fakt se projevil hlavně v pondělí ráno, kdy většina Čechů musela před řízením svého vozidla použít škrabku.

V úvodu 12. října bylo navíc hlášeno sněžení, a to v Polsku, na Ukrajině, na Slovensku a také v Rumunsku. U nás bylo jasno, výjimkou byla pouze Morava a Slezsko, kde se vyskytla nízká oblačnost. Teploty díky tomu klesaly poměrně nízko: Cheb -3°C, Karlovy Vary -5°C, Chomutovsko (Tušimice) -3°C, Most -2°C (u jezera až -5°C), Ústí nad Labem -1°C, Liberec -6°C, Doksany -4°C, Praha-Ruzyně -2°C, Praha-Libuš -3°C, Plzeň -2°C, České Budějovice -2°C, Přibyslav -2°C, Hradec Králové 0°C a třeba Ústí nad Orlicí -1°C. Pod nízkou oblačností na východě bylo tepleji – v Přerově okolo necelých 4°C a například v Olomouci taktéž kolem bezmála 4°C. Brno a Ostrava snížily na podobných 2 až 3°C. Nyní konkrétně minima:

Cheb -3.3°C (překonáno -2.2°C z roku 2010), Karlovy Vary -5.5°C (atakováno -2.1°C z roku 2010), Chomutovsko -2.9°C (zastíněno -2.4°C z roku 2004), Ústí nad Labem -1.8°C (pokořeno -0.9°C z roku 2004), Liberec -6.3°C (překlenuto 0.1°C z roku 2010, -5°C z roku 2004 a repete 11. října 1975, kdy bylo rovněž -6°C), Doksany -4.0°C (zdoláno -2.4°C z roku 2004), Praha-Libuš -2.7°C (skláceno -0.9°C z roku 2004 a opakování 11. října 1975, který taktéž slevil na -3°C) a České Budějovice -2.6°C (dorovnán rok 2004, kdy bylo minimem identických -2.6°C).

V takové Peci pod Sněžkou sice bylo v pondělí ráno až -3.8°C, ale to nestačilo ani na přemožení -4.3°C z 11. října roku 2004. V Brně bylo vzhledem k nízké oblačnosti znemožněno významnější klesání teplot, minimálních a kladných 2.8°C bylo pro prolomování dřívějších výkonů silně nedostačujících. To samé však platilo i pro třetí největší město České republiky, které nešlo pod 2.0°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...