ÚTERÝ OVLÁDL STRATUS A ČEŠI (Z)VÍTĚZILI

14.10.2015 8:26 | Autor: Jan Horák

Pondělní pravé poledne bylo ve střední Evropě pestré – Poláci, Slováci nebo i Ukrajinci si „užili“ prvního sněhu nadcházející sezóny, Slezané a někteří Moravané či také Východočeši zase byli schováni pod nízkou oblačností a zbytek Čechů a Moravanů provedlo krásné slunečné počasí. V úterý v čase oběda už troposféra nikoho neupřednostňovala, oblačný poklop se táhl od Aše až po Jablunkov. Poněkud ponurou náladu mírnila pouze barevnost chlorofylové části populace, za modrou oblohou pak bylo nutné vyrazit do hor, a to nejlépe do Krkonoš či na Šumavu. S hůře naladěným počasím budeme kvůli cyklóně muset počítat i v nejbližších dnech.

Jeden z posledních dnů první poloviny října a tím i celého podzimu byl zásluhou „oblačné poklice“ docela chladný, Češi vlastně vedli evropské statistiky, bohužel však v rámci nízkých teplot. Začněme v Brně, které bylo o úterní 12. hodinu na skromných 4°C s tím, že o pár hodin později to bylo 5°C. Když zapomeneme na přecházející 12. říjen, tak zjistíme, že takto chladné poledne se v Brně naposledy konalo ještě před jarem, konkrétně v pondělí 23. února, kdy se rtuť teploměru rovněž zdržovala u 4°C, resp. kousek pod 4°C.

V Praze-Libuši byla teplota vzduchu poblíž 3°C, tj. o nějaký 1°C méně než v Brně. Poslední stejně či více vychlazený čas oběda se v této části české metropole uskutečnil v dubnu, přesněji v pondělí 6. dubna, to sněžilo (bílé Velikonoce tehdy hlásila spousta Čechů) a hodnoty byly na půl cesty mezi 0 až 1°C. Maximem Velikonočního pondělí bylo 5.9°C, minimem pak -1.3°C.

Například v Českých Budějovicích byly v úterý 13.10.2015 ve 12 hodin zaznamenány necelé 3°C, takže prakticky identické podmínky jako v Praze-Libuši. Jihočeské velkoměsto se 6. dubna při obědvání mohlo těšit ze 4°C, za obdobně neteplým pravým polednem tak musíme dále do minulosti, a to do pátku 13. března, kdy na tom polední českobudějovické teploty byly shodně.

V úterý odpoledne (v 15 hodin) vypadaly české, moravské i slezské teploty následovně: Cheb 5°C, Karlovy Vary 1°C, Chomutovsko 3°C, Most 5°C (Kopisty 4°C), Ústí nad Labem 3°C, Doksany 5°C, Praha-Ruzyně 3°C, Plzeň 3°C, Přibyslav 3°C, Hradec Králové 5°C, Poděbrady 5°C, Náměšť nad Oslavou 2°C, Vsetín 7°C, Jablunkov 7°C a třeba Opava 7°C.

Ve skandinávských městech ležících nad severním polárním kruhem, ať už ve vnitrozemí či při moři, vypadala úterní 15. hodina takto: Murmansk 6°C, Bodø 8°C, Narvik 9°C, Kiruna 8°C, Gällivare 7°C, Ivalo 7°C, Vadsø 7°C, Mončegorsk 6°C, Sodankylä 6°C a namátkou Tromsø 7°C. Pod úrovní severního polárního kruhu panovaly tyto teplotní podmínky: Trondheim 10°C, Oslo 9°C, Stockholm 10°C, Helsinki 10°C, Oulu 10°C, Petrohrad 9°C, Moskva 6°C, Minsk 8°C, Kodaň 8°C, Londýn 13°C, Paříž 12°C, Berlín 5°C, Vídeň 7°C, Bratislava 6°C, Košice 8°C, Athény 26°C, Soluň 22°C, Palermo 28°C…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...