PŘEDMĚSTÍ SYDNEY: Z 30°C NA 15°C ZA 15 MINUT

14.10.2015 8:55 | Autor: Jan Horák

Campbelltown čítá něco málo přes 10 000 obyvatel a je situován v jihozápadní části sydneyské aglomerace, od centra největšího australského města je pak vzdálen pár desítek kilometrů. Zatímco u našich slovenských sousedů byl 12. říjen chladný a z nemalé části i bílý, tak v Sydney a okolí panovalo letní počasí – odpolední teploty se šplhaly až k 30°C. Po většinu dne bylo také slunečno, v poobědovém čase však došlo na tvorbu kupovité oblačnosti, při níž cumuly přetransformovaly sebe samotné na cumulonimby. Hromy a blesky byly následně (po 13. hodině) hlášeny také v centrálním sektoru několikamilionové Sydney – teplota vzduchu přechodně klesla z 29°C na 21°C.

V předměstí Sydney se však nejmasivnější oblaka prezentovala trochu agresivnějším způsobem – v úvodu citovaný Campbelltown zasáhlo krupobití. Velikost krup samotných nijak katastrofická nebyla, v průměru šlo o půl centimetru, nicméně rychlý a prudký příchod bouřky byl znát na teplotách, protože chladný vzduch, který byl na Campbelltown „vylit“, způsobil, že během 15 minut klesla rtuť teploměru z tropických 30°C na mnohem mírnějších 14°C. Led na zemi samozřejmě příliš dlouho nevydržel a brzy tál, což společně s intenzivním deštěm přispělo k tomu, že se ulicemi chvíli procházela voda. Bouřka také odpojila více než 10 000 australských domácností od elektrického proudu, neboť „dobře“ namířila jeden ze svých blesků, který zcela čistě trefil svůj cíl, jímž byl transformátor vysokého napětí. Australští energetici ale nezaspali a do dvou hodin vše opravili.

Dle australských expertů čeká Austrálii, nejen tu jihovýchodní, krušnější léto, a to kvůli jevu zvanému El Niño. Spíše než prudké bouřky by ale Australany měly trápit význačné vlny veder a sucha a s tím související požáry. Zda-li bude mít tepelný stav v tropickém Pacifiku nějaký vliv i na českou, resp. evropskou zimu 2015/2016 se teprve uvidí, jelikož přímá a jednoznačná souvislost vyvracející jakékoliv dohady neexistuje. Severní Atlantik je chladnější, zabetonované jihozápadní proudění momentálně nepanuje, určité prognózy na zimu hovoří o méně častých vpádech arktického vzduchu do Severní Ameriky, čímž teoreticky stoupá šance na příděl pro Evropu…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...