TAJFUN KOPPU A TAJFUN CHAMPI

17.10.2015 8:25 | Autor: Jan Horák

Když se Češi v pátek 16. října v 8 hodin ráno podívali směrem k obloze, ať už v Čechách, na Moravě, nebo ve Slezsku, viděli pouze jedno, a to šeď. Oblačnost orientovaná v nižších výškách atmosféry seděla o páteční osmou hodinu nad všemi čtrnácti kraji České republiky. Teploty však byly zásluhou odlišných vzdušných mas trochu odlišné – na západě území opět chladněji a na východě zase tepleji. Tak zatímco například České Budějovice hlásily v 8 hodin 7°C, tak Holešov byl na 12°C. Karlovarská letištní stanice zaznamenala ve stejnou dobu 3°C, v tomto případě ale, jako obvykle, hrála hlavní roli vyšší nadmořská výška. Teploty okolo 5 až 7°C pak v pátek v 8 hodin registrovala většina nížin v Čechách, k výjimkám patřil třeba Královéhradecký kraj, kde v takovém Hradci Králové bylo 11°C. Vítr byl klidný, resp. slabý do 2 m/s (7 km/h).

Když lidé žijící přibližně 12 500 km jihovýchodně od Česka odvrátili v pátek v 8 hodin své oči k nebi, spatřili to samé, co Češi – oblaka. Tady se však nejednalo o „neškodný šedivý poklop“, ale o masivní kupovitou oblačnost spojenou se sílící tropickou cyklónou. Řeč je nyní o Severních Marianách, konkrétně o metropolitním ostrově Saipan, na kterém trvale pobývá plus mínus 50 000 jedinců.

V této části světa už páteční osmá hodina (my v tu dobu spali, popř. se chystali spát, neboť naše hodiny ukazovaly teprve půlnoc) tak nudná nebyla – vítr vanul rychlostí kolem 11 až 13 m/s (40 až 47 km/h) s tím, že v nárazech se jednalo až o více než 20 m/s (72 km/h). Obdobné podmínky panovaly na ostrově Saipan také o pravé poledne, ovšem v odpoledních hodinách se situace začala poměrně rychle horšit. Vrchol nastal v 15 hodin severomarianského času, kdy se k vydatnému dešti přidal vítr o tempu okolo 22 až 25 m/s (79 až 90 km/h) s údery až kolem 42 m/s (150 km/h). V dalších hodinách začal vítr velice pozvolna mírnit svou agresivitu a v sobotu v 5 hodin se už jednalo „pouze“ o poryvy větru o tempu v okruhu 13 až 17 m/s (47 až 61 km/h).

Probíraná tropická cyklóna dorazila k Severním Marianám a Guamu v podobě tropické bouře, nad územím zmiňovaného amerického teritoria ale dosáhla na status tajfunu 1. kategorie. Nese jméno Champi a nad otevřenými vodami Filipínského moře by mohla zesílit na tajfun 3. až 4. kategorie. Žádnou hustěji osídlenou oblast už nicméně s velkou pravděpodobností nezasáhne.

O pár tisíc kilometrů dále směrem na západ měl páteční den shodný přívlastek – tropická cyklóna. Přesněji tajfun Koppu, který o víkendu zpustoší filipínský ostrov Luzon. Až tento oblačný vír dorazí svou hlavní částí k východnímu pobřeží Luzonu, očekává se, že půjde až o tajfun 4. kategorie. Filipínci žijící na severu své země se tak připravují na intenzivní srážky a s nimi související záplavy a na problémový vítr o rychlosti přes 200 km/h. Tajfun Koppu teoreticky ohrožuje i Tchaj-wan, pokud přežije pobyt nad filipínskou souší, měl by se stočit k severu právě k čínskému Tchaj-wanu.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...