V DILLÍ BYL ZAZNAMENÁN PRVNÍ PÁD POD -4°C

20.10.2015 8:49 | Autor: Jan Horák

V periodě od pondělí 1. června do pondělí 31. srpna 2015 se teplota vzduchu v Dillí pohybovala v součtu kolem 19°C s tím, že nejteplejším dnem byla středa 29. července, jelikož dokázala vyhnat rtuť teploměru až na rovných 33.0°C, a naopak tím nejchladnějším dnem se stala středa 3. června, poněvadž slevila až na 4.5°C. O maximum i minimum léta 2015 se tak postaral stejný den v týdnu.

První třetina podzimu, jíž je září, darovala Dillí v průměru 18°C, přičemž nejnižší hodnotou bylo 5.3°C (pondělí 21.9.) a tou nejvyšší 31.9°C (pondělí 7.9.). Také v tomto případě tedy připadlo maximum i minimum na shodný den v týdnu.

Ve čtvrtek 1. října, kdy započala druhá třetina podzimu, se teploty v Dillí zdržovaly mezi ranními 4.6°C až odpoledními 14.5°C. Celý den se obešel beze srážek a pofukoval pouze slabounký severovýchodní vítr o rychlosti kolem 1 až 3 m/s (4 až 11 km/h). Obdobné teploty následně provázely Dillí i v dalších dnech, například v neděli 4. října činil teplotní rozptyl 6 až 16°C, trochu tepleji pak bylo třeba ve středu 7. října, kdy se vzduch prohřál až na 22.1°C.

V sobotu 17. října bylo v Dillí chladno a postaralo se o to méně zdvořilé severozápadní kontinentální proudění. Tento fakt zapříčinil, že přes den nešly hodnoty nad 5.8°C a v ranním čase spadly až na 0.2°C. Chladnější anticyklonální severozápadní cirkulace pokračovala také v neděli 18. října a výsledkem byl první mrazík – v brzkých hodinách Dillí registrovalo -0.2°C, po obědě poté nanejvýš 6.5°C. Tlaková výše nicméně pokračovala v totožné činnosti i v noci z neděle na pondělí a zde už tato situace vyústila v úvodní více zápornou hodnotu – po několikaměsíční odmlce atakovalo Dillí -4.0°C. Denním minimem pondělí 19. října nakonec bylo -4.7°C. Posledním dnem, kdy teplota vzduchu dosáhla anebo klesla pod hranici -4.0°C, byl 23. květen s rovnými -4.0°C (v maximu 19.3°C).

Řekne-li se Dillí, v anglickém jazyce Delhi [deli], většina lidí si zřejmě vybaví metropolitní sektor přelidněného subkontinentu zvaného Indie. Tady však samozřejmě záporné teploty příliš neznají, takže kde je chyba? Nikde. Řeč není o Dillí indickém, ale o tom kanadském, které se rovněž jmenuje Dillí, v anglickém jazyce Delhi, tentokrát ale artikulováno jako [delhaj], nikoliv [deli].

Počet obyvatel Dillí užívajícího anglický jazyk pouze zlehka překračuje 4 000, v Dillí aplikujícím hindštinu a angličtinu pak pobývá přes 16 000 000 lidí, s aglomerací cca 22 000 000 lidí.

Podzim 2014 donesl do Dillí v Indii celkem 25°C, nejvýraznější propad byl hlášen 25. listopadu, kdy se ochladilo až na 8°C (po poledni až 27°C), a naproti tomu v sobotu 4. října se uskutečnil výstup až na silně tropických 38°C. Na půdě kanadské provincie Ontario naměřilo stejnojmenné město v identickém časovém úseku v průměru 15°C, loňský podzim v kanadském Dillí byl tím pádem o 10°C chladnější než v Dillí indickém. Nejnižší teplotou všech tří měsíců bylo -12°C (19. listopad) a nejteplejším dnem podzimu 2014 pak bylo 5. září, protože se zastavilo až na 31°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...