GRÓNSKÁ METROPOLE PRVNĚ SÁHLA NA -6°C

22.10.2015 14:08 | Autor: Jan Horák

Tuto neděli končí letní čas, nezapomeňte tedy o víkendu přetočit hodiny, popř. i hodinky, o 60 minut zpět. Loňské přesouvání hodinových ručiček doprovodilo pole vyššího tlaku vzduchu, v Praze-Libuši tehdy v neděli 26. října v posledních minutách letního času činil tlak vzduchu 1027 hPa, během dne ale následně vystoupal až na 1030 hPa. V ruském Kursku (plus mínus 1 500 km severovýchodně od Bratislavy) a jeho přilehlém okolí v tento den barometry ukázaly až 1041 hPa, a to díky přítomnosti středu tlakové výše. V neděli 27. října roku 2013 bylo pár hodin po půlnoci k vidění to, co nám dělalo společnost celou následující zimu – jihozápadní proudění. Letos tomu tak nebude, nadcházející zima tím pádem bude zajisté lepší než ta předloňská…

Zpět do reality, a to konkrétně do té grónské. V hlavním městě největšího celku Dánského království totiž ve středu zaznamenali pokles k -6°C, a to kolem 9. hodiny (v nočních hodinách nebylo méně než -5.7°C). V dalších desítkách minut se zvolna oteplovalo, v 11 hodin činila teplota vzduchu -5.1°C. Mínus šest stupňů Celsia bylo v Nuuku naposledy registrováno v poslední třetině jara, přesněji v neděli 3. května krátce přes 8. hodinou (hned po půlnoci se rtuť teploměru zdržovala u -7.5°C, denním maximem pak bylo -1.8°C).

V roce 1986 byl 21. říjen o něco ledovější, to si připsal až -7.2°C. Naproti tomu v roce 2003 se Nuuk prohřál až na příjemných 14°C (v minimu 5.2°C). K historicky nejvyšším říjnovým teplotám se pak řadí 18.9°C z neděle 10. října roku 2010. Hned v pondělí 11. října téhož roku už však dorazilo citelné ochlazení a hodnoty nepřekonaly 8.1°C.

Na alespoň 17°C nedosáhl Nuuk ani v letošním létě, v periodě od pondělí 1. června do pondělí 31. srpna tady nebylo naměřeno více než 16.7°C a šlo o vysluněný odpolední čas v sobotu 4. července. Mrazový den se v létě konal, protože v sobotu 13. června se v brzkých hodinách ochladilo až na -1.6°C s tím, že přes den bylo nanejvýš 6.3°C.

Zima 2013/2014 jako celek se v Nuuku prezentovala -7°C, dlouhodobým průměrem je přitom -8°C. V neděli 23. února zamířilo grónské velkoměsto až k -16.5°C, naopak ve čtvrtek 6. února hlásilo až 6.6°C. Šestý únor nabídl dvojí tvář – od půlnoci až do půl šestnácté setrvaly teploty v rozmezí od -9.4 do 0°C a od půl šestnácté až do půlnoci byly k vidění hodnoty od 0 do 6.6°C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...