ČESKO PODLEHLO SIBIŘI, V BRAZÍLII DÍKY VĚTRU -18 °C

11.6.2016 8:21 | Autor: redakce

 

Poslední den prvního celistvého červnového pracovního týdne byl nanejvýš vydařený – jasno, bezproblémový vítr a teploty zlehka nad hranicí 20 °C. Přesně tak to v pátek odpoledne vypadalo na trase Kadaň – Liberec, na zbytku území Česka převládala polojasná až oblačná obloha.

Celkem slunečno bylo taktéž na jihu Moravy, kde byly k vidění nejvyšší teploty – Brod nad Dyjí úspěšně překonal 25,0 °C. To samé se nicméně přihodilo i v Dyjákovicích a v Brně, všude bylo denní maximum v rozmezí od 25 do 26 °C.

Jinak ale mnoho českých meteorologických stanic o letním pátku mluvit nemohlo, povětšinou se jednalo o Tmax okolo 20 až 24 °C. Hodnoty příjemné, z meteorologického pohledu však neletní. K tomu je navíc nutní přičíst fakt, že nekonečně modrá obloha zahrnovala pouze relativně malou část evropského srdce.

S braním ohledu na údaje zahraničních meteostanic byl páteční závěr jasný: Česko podlehlo Sibiři.

V Norilsku, ruském městě situovaném uprostřed severní Asie cca 300 km severně od severního polárního kruhu (Murmansk vlastní více méně stejnou zeměpisnou šíři), byl sice 10. červen také bohatší na oblaka, jmenovitě kupovitého charakteru, avšak v odpoledním čase byl svědkem toho, že se rtuť teploměru vyšplhala na letních 26,0 °C. Taková páteční Tmax byla pro drtivou většinu Čechů utopií.

Norilsk byl zároveň terčem citelného oteplení, čtvrtečním nejlepším výsledkem bylo o poznání skromnějších a zcela neletních 10,6 °C. Zmínění hodné je i to, že čtvrteční 19. hodina byla završena 9,3 °C, kdežto ta páteční 23,6 °C.

Pravou ale, že byť severosibiřský Norilsk čelil vpádu tepla od jihu, život komplikoval výraznější tlakový gradient – vítr dosahoval v nárazech rychlosti okolo 50 až 70 km/h. Tedy, jak se to vezme – svižné proudění na druhou stranu vyhnalo teplotu vzduchu na oněch 26 °C.

Víkend bude v Norilsku proměnlivý s tím, že nejvyšší odpolední teploty se budou motat kolem 14 až 16 °C. Česko na tom bude lépe, byť ne o moc, a to hlavně v neděli.

Na závěr ještě krátký pohled na Brazílii: Jih této olympijské země v posledních dnech čelí polibkům paní Antarktidy. Řeč je samozřejmě o přílivu chladného vzduchu od jižnějších zeměpisných šířek. Ten sráží zdejší minima až k bodu mrazu – například v Passo Fundo činila páteční Tmin 0,2 °C (loňský 10. červen byl v tomto ohledu o 13 °C teplejší).

Chladná rána, mnohde obohacená o jinovatku, budou nejjižnější brazilské státy provázet také v dnech nejbližších. U města Urubici bylo dokonce pozorováno až -18 °C, jednalo se však o teplotu pocitovou, nikoliv reálnou, která odpovídala -1 °C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...