LETEM SVĚTEM: PRVÝ SNÍH, MINIMA A MATTHEW

7.10.2016 8:35 | Autor: Jan Horák

Někdo sní o palmách, nekonečných písčitých plážích, slunci a vyhřátém moři, někdo naopak v představách pobývá v zasněžené krajině – v druhém případě fantazie nutná nebyla, v tomto případě v ruském Omsku.

I sem totiž zavítala premiérová ochutnávka nadcházející zimní sezóny s přívlastkem 2016/2017. Příčinou bylo poněkud osamocené a prostorově nepříliš výrazné pole nižšího tlaku vzduchu, v jehož středu barometry zpozorovaly plus mínus 1015 hPa. Omsk se zpočátku, tím je myšleno ve středu večer, ocitl na přední straně tohoto tlakového útvaru, ten ale pochodoval směrem na východ, Omsk se tím pádem postupně ze strany východní přesunul na stranu severní a posléze západní neboli zadní. V průběhu noci se tak dešťové kapky začaly měnit na sněhové vločky. O půlnoci 4 °C, ve 3 hodiny 3 °C, v 6 hodin 0 °C (v minimu 0,1 °C), v 9 hodin 1 °C a poté převážně kolem 1,1 °C – toť ve zkratce charakter omského čtvrtečního dne.

V čase od 5. října 21:00 do 6. října 9:00 Omsk zaregistroval 10 mm srážek, z toho většinu ve formě „dešťosněhu“ a sněhu – nad ránem byla k vidění sněhová pokrývka, byť mokrá, o tloušťce kolem 2 až 4 cm. O víkendu by se v Omsku měla odehrát repríza – znovu totožně postupující cyklóna.

Nyní se z Ruska přesuňme do druhé největší země Země – Kanady. Přitom se vraťme v čase, jmenovitě do pondělí 3. října. To se tu totiž rodily nové minimální rekordy, tak jich pár uveďme. Rozborem synoptické situace se nezabývejme, neb je jasné, že sem prostě foukl ledový vzduch.

Nový Brunšvik: Ve zhruba dvouapůltisícovém městě Bouctouche rtuť teploměru poklesla na -1,3 °C, což stačilo na pokoření 0,3 °C ze 3. října 1997. Záznamy se tu vedou od r. 1965. Ještě chladnější byl zhruba sedmnáctitisícový Edmundston, jenž se dočkal -3,2 °C. Tím byl atakován stávající rekord z letopočtu 2002, jenž činil -3,0 °C. Teploty se tu sledují od r. 1914.

Národní park Terra Nova (Newfoundland a Labrador) v pondělí vychladl na -0,2 °C. Jednalo se o vůbec první mrazový 3. říjen od začátku monitorování (1962) – zastíněno 0,0 °C ze sezóny 1975. Menší zajímavostí může být, že se tato památná hodnota zrodila večer – v noci z neděle na pondělí zde bylo k vidění 10 až 6 °C.

Na severním pobřeží Kuby vítr o rychlosti přes 200 km/h. Na východě Kuby až přes 600 mm srážek. Na Haiti, tj. ve stejnojmenném státě a v sousední Dominikánské republice, v ojedinělých případech až přes 1 000 mm srážek a k tomu vítr o tempu až nad hranicí 230 km/h. Řeč je nyní o hurikánu Matthew, bývalém superhurikánu, který v předchozích dnech působil vážné problémy v karibských zemích. Ve čtvrtek v 16 hodin SELČ se svým středem nacházel nad Bahamskými ostrovy – v dalších hodinách udeří hlavně na východní pobřeží Floridy, pravděpodobně jako hurikán 4. kategorie. S ohledem na datum by se dalo říci, že jde o nejničivější hurikán letošní sezóny hurikánů.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...