SEVERNÍ ISLAND TEPLEJŠÍ NEŽ JIŽNÍ STŘEDOMOŘÍ

7.10.2016 9:37 | Autor: Jan Horák

Zatímco Lysá hora byla o čtvrteční jitro pohádkově zimní, když na zemi leželo 38 cm sněhu, k tomu lehce mrzlo a vše zdokonalila kombinace slunce a ustupujícího zkondenzovaného vzduchu, tak mezi tlakovou níží se středem u východního poběží jižního Grónska a tlakovou výší se středem nad Skandinávií proudil na Island teplý oceánský vzduch od jihu až jihozápadu. A to i během noci.

V 7 hodin, tj. těsně před a zároveň nedlouho po východu slunce (v závislosti na konkrétní poloze), v České republice nebylo k vidění 10,0 °C a více – k nejteplejším místům patřilo například Chomutovsko či Mostecko, v obou případech teploměr hlásil 8 až 9 °C. Protikladem byla třeba zasněžená Lysá hora, která hovořila o -1 °C. A namátkou ještě Praha-Libuš byla na půl cesty mezi 6 a 7 °C.

17,0 °C, jinak řečeno o 11 °C tepleji než v Pardubicích, tak to 6. října 2016 v 7:00 vypadalo na severu Islandu, konkrétně cca 20 km jihozápadně od městečka Siglufjörður, které v 15 hodin naměřilo na zdejší poměry letních 15,1 °C, čímž pokořilo chorvatský Hvar a jeho 12,0 °C.

Není divu, že v Chorvatsku, a nejen zde, bylo místy chladněji než na dalekém severském Islandu – pozvolné natékání méně prohřátého vzduchu od severovýchodu kolem „slovenské“ cyklóny ve spolupráci se skandinávskou anticyklónou doplněné o srážky spojené se zmiňovanou oblastí nižšího tlaku vzduchu zkrátka dokáže zkrotit i středomořská Celsiova čísla. Jak je vidno, rozsáhlá severoevropská oblast vyššího tlaku vzduchu skórovala tak říkajíc na obou frontách – Islandu, samozřejmě díky silně nerovnému islandskému terénu, dopřála teplo, kdežto do Chorvatska a dalších, příkladem do Itálie, s menší pomocí dopravila trochu chladu. Ale nazpět k hodnotám.

Na automatické meteostanici situované mezi vískou Hjalteyri a dle islandského pojetí velkoměstským Akureyri bylo ve čtvrtek v 7 hodin zaznamenáno 15,4 °C – v Bari na jihu Itálie při pobřeží Jaderského moře ve shodnou dobu 14,9 °C. V 5 hodin bylo mezi Hjalteyri a Akureyri 16,1 °C – v Bari 14,4 °C.

Samotné Akureyri se v 7:00 nalézalo na 15,1 °C s tím, že o 60 minut později šlo o 15,2 °C – v metropoli jihoitalské Kalábrie, kterou je Catanzaro, se ve shodných termínech jednalo o 13,7 °C a 13,9 °C.

Ólafsfjörður, nevelké město čítající něco kolem 1 000 obyvatel, je situováno přibližně 50 km severozápadně od Akureyri a předposlední 7. hodina tohoto pracovního týdne se tu prezentovala 14,8 °C, přičemž ještě tepleji bylo ve 2 hodiny, a to 15,9 °C – Dubrovník v 7 hodin mluvil o 12,9 °C a 120 minut po půlnoci na tom byl prakticky stejně.

Vzhledem k tomu, že tlaková výše nad Skandinávií v nejbližších dnech změnu bydliště neplánuje a že to samé hodlá učinit i tlaková níže u Islandu, lze taktéž v nejbližších dnech očekávat, že některé islandské teploty budou konkurovat těm jihoevropským.
Závěrem zpět do Česka: Bude zajímavé sledovat, kam se současná synoptika vyvine…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...