SNĚHOBÍLO NA JIHU RUSKA, ALE I NA JIHU BRAZÍLIE

8.10.2016 9:13 | Autor: Jan Horák

V neděli 1. října 1916 se rtuť teploměru v Omsku vyšplhala až na letních 27,4 °C – v rámci sledovaného období (1900 – 2016) jde o jediný letní a tím logicky i ten vůbec nejteplejší den desátého měsíce. Naopak ta totálně nejnižší říjnová teplota se zrodila o poslední den druhé třetiny podzimu, konkrétně ve čtvrtek 31. října 1940, je rovna -28,1 °C.

Až na -5,8 °C ve středu 5. října 2016 poklesla teplota vzduchu v Omsku – nechybělo až tak mnoho k pokoření stávajícího minimálního rekordu pro tuto čtyřiadvacetihodinovku, která se datuje na letopočet 1970 a jež činí -7,4 °C. Pravdou je, že letošní říjen je v tomto koutě Ruska prozatím teplotně podprůměrný – jeho první týden nabídl v průměru 3 °C, odchylka od normálu tím pádem takřka -4 °C. Čtyři dny byly mrazové (-1 až -6 °C), zbylé tři zůstaly v rámci Tmin mezi 2 až 0,1 °C.

Od čtvrtečního večera do pátečního rána se zde dělo v podstatě to samé jako v noci ze středy na čtvrtek – k zemi se snášely sněhové vločky. Protože ale tentokrát zapracovala zadní strany cyklóny, tak v podstatě jen sněžilo. Menším problémem byly teploty, povětšinou se nacházely zlehka nad 0 °C, ranní přibližně 5 cm sněhová pokrývka však přesto leckoho potěšila. Krátký pohled na mokře pocukrovaný páteční Omsk:

https://www.youtube.com/watch?v=FlRltrKWkuQ

Sněžení spojení s tou samou oblastí nižšího tlaku vzduchu nicméně v pátek 7. října zavítalo také do relativně nedalekého Novosibirsku, kde ráno a dopoledne připadlo kolem 2 cm sněhu. Při první dodávce sněhu po letní pauze byla taktéž spatřena Tmin v podobě -0,9 °C. V dalších hodinách teplotní křivka překročila 3,0 °C a sněhové vločky zkapalněly. Na teplotní rekordy nedošlo, 7. říjen totiž pamatuje lepší výkony – roku 1952 až -6,1 °C a v sezóně 1991 až 17,9 °C. Teplotní rozpětí celého novosibirského října pak odpovídá -26,4 až 27,2 °C. V prvním případě jde o 26. říjen 1976, v tom druhém o 3. říjen 1948.

Z kontinentálně podnebného sektoru jižního Ruska se nyní přesuňme do jihoamerických horských subtropů, jmenovitě na jih Brazílie, přesněji do metropole brazilského státu Paraná, jíž je cca dvoumilionová Curitiba.

Ani tady o čtvrteční den extra horko nebylo – v minimu 11,6 °C, v maximu 16,1 °C. Důvod této skutečnosti je celkem prostý, a to příliv méně prohřátého vzduchu od jihu. Nemluvě o vyšší nadmořské výšce tohoto velkoměsta, a to něco málo přes 900 m n. m.

I Curitiba byla sněhobílá – shodně zabarvená deka dosahovala výšky až přes 5 cm, čímž fakticky vyrovnala ruský Omsk. V Curitibě ale samozřejmě nešlo o sníh, nýbrž o nahromaděné malé kroupy, které sem přinesla odpolední bouřka. Ta mimo jiné trochu zchladila – ze 16 °C učinila 12 °C.

https://www.youtube.com/watch?v=_QWpmKSBQsA

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...