POST-TROPICKÁ CYKLÓNA, ŽIVÁ NOČNÍ SPOLEČNICE

10.10.2016 8:42 | Autor: Jan Horák

Jiný den rovná se jiný příběh. Ale i jiná noc rovná se jiná historka. Norfolk, spolu s aglomerací více než jednaapůlmilionové městečko mající trvalý pobyt na území jihovýchodní Virginie, by s tímto tvrzením mohl více než souhlasit – o druhém víkendu října 2016 rozhodně.

Od pátečního večera do sobotního rána provázelo Norfolk poměrně příjemné podzimní počasí – povětšinou skoro jasno až polojasno, k tomu nanejvýš mírný vítr o rychlosti do 25 km/h a teploty s ohledem na čas permanentně tropické – v minimu 22,8 °C. Jinými slovy ideální troposférické podmínky pro pobyt venku, ať už na zahradě u grilu či kdekoliv jinde. To by však na obzoru nesměl být jeden v uvozovkách menší problém – Matthew, slábnoucí, avšak i tak stále silný hurikán.

Ten se v neděli v 10 hodin SELČ svým středem nacházel právě u Norfolku, přesněji u severokarolínského mysu Hatteras a jeho přilehlého okolí. Hurikán, tedy vlastně správně řečeno post-tropická cyklóna Matthew přitom produkovala vítr o rychlosti okolo 120 km/h, z pohledu Saffir-Simpsonovy stupnice byla tím pádem někde na pomezí hurikánu a tropické bouře.

Během sobotního jitra v Norfolku začala rychle přibývat oblačnost – Matthew přichází. Krátce na to se kvapně rozpohybovaly anemometry. Od sobotního večera do nedělního rána bylo v Norfolku zataženo, ale především velmi větrno a deštivo.

V období od 8. 10. 2016 17:00 do 9. 10. 2016 5:00 (tj. za 12 hodin) zde napršelo úctyhodných takřka 230 mm srážek, což odpovídá přibližně 5,5násobku toho, co obdržela Praha-Libuš za celý týden, konkrétně od 3. 10. 2016 0:00 do 9. 10. 2015 15:00. A co se větru týče, ten dosahoval v nárazech rychlosti až okolo 100 km/h, povětšinou ale 75 až 90 km/h.

Matthew samozřejmě v noci ze soboty na neděli doprovázel také řadu jiných míst, nicméně právě Norfolk patřil k těm jeho v uvozovkách nejoblíbenějším – například v oblasti tisícového společenství Wattsville (cca 150 km severovýchodně od Norfolku) byly poryvy větru v průměru o 30 km/h mírnější s tím, že množství dodané dešťové vody bylo při srovnání s Norfolkem zhruba poloviční. Podíváme-li se třeba na údobí od 8. 10. 2016 14:00 do 8. 10. 2016 20:00, zjistíme, že norfolkský úhrn srážek činil 100 mm, kdežto ten wattsvillský pouze 28 mm.

Východní pobřeží Spojených států, které o denní světlo postrádající polovině víkendu čelilo post-tropické cyklóně Matthew, zaznamenalo nejčastěji 50 až 150 mm srážek, přičemž tempo nárazů větru se motalo v sousedství 50 až 90 km/h.

Zároveň je vidno, že tropické cyklóny jsou opravdu špatně čitelné – původně se zdálo, že Matthew bude zatlačen zpět nad slané vody Atlantiku mezi Jižní a Severní Karolínou a Bahamskými ostrovy. Nakonec tedy zvolil trochu jinou cestu. Do Evropy by jakožto pozůstalá tlaková níže ale stejně dorazit neměl…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...