6. 10. – 10. 10. 2016: REYKJAVÍK NAD PRAHOU

12.10.2016 8:20 | Autor: Jan Horák

Druhá pětice října 2016 (tj. období od 6. 10. do 10. 10.) byla v České republice, jakožto i v dalších středoevropských i mimostředoevropských zemích, do značné míry podmaněna rozsáhlou tlakovou výší nad severem starého kontinentu, díky čemuž k nám proudil chladný vzduch od severovýchodu.

Jmenovitě v Praze-Libuši se v tomto údobí nejvyšší denní teploty pohybovaly v průměru okolo 10,3 °C s tím, že nejnižší Tmax byla zaznamenána už ve čtvrtek (tj. 6. 10.), a to 8,9 °C, a že hned v pátek následovala nejvyšší Tmax tohoto časového úseku, a to 11,8 °C.

O přibližně 2 700 km dále směrem na severozápad byla v Reykjavíku, konkrétně u sídla společnosti Veðurstofa Íslands, stejně jako na celém Islandu, situace poněkud jiná. Pozice v zásadě přesně mezi cyklónou u Grónska a anticyklónou nad evropským severem vedla k přílivu teplého oceánského vzduchu od jihozápadu až jihu, což, jak již bylo dříve řečeno, Islanďanům, byť ne všem, dopřálo teploty okolo 15 až 18 °C.

Ve specifikované oblasti metropolitního Reykjavíku se ve dnech 6. 10. – 10. 10. denní maxima motala v průměru kolem 10,9 °C. Z toho jasně vyplývá, že nejsevernější hlavní město nezávislého státu na světě bylo teplejší než Praha, která má k rovníku o plus mínus 1 600 km blíže.

Rovněž z pohledu průměrné denní teploty vzduchu byl Reykjavík nad Prahou, neboť, na základně hlavních synoptických termínů, ta reykjavíkská byla rovna 9,3 °C, kdežto ta pražská 7,2 °C. Ještě větší rozdíl pak nastal v oblasti nejnižších denních hodnot, to ale s ohledem na typ proudění (v Reykjavíku jižní vlhké oceánské, v Praze severovýchodní suché kontinentální) pravděpodobně moc šokující není – v největším městě Islandu v průměru 8 °C, v nejpočetnějším městě Česka v průměru 4 °C.

1. 10. – 5. 10. 2016: Reykjavík pod Prahou

Prvních 120 hodin letošního desátého měsíce naopak psalo jiný scénář, jenž už by tak nějak potvrzoval zeměpisně-podnebné vlastnosti obou velkoměst.

Subpolární Reykjavík v této periodě nabídl v maximálním průměru 10,8 °C, kdežto obecně mírná Praha 15,6 °C. Největší odlišností byl samozřejmě 1. říjen, který Praze dopřál až letních 25,2 °C – o něčem takovém si Reykjavík v druhé třetině podzimu může nechat pouze a jen zdát.

A nejen o tuto dobu, letní teploty jsou v Reykjavíku prakticky stejně tak četné jako čtyřicítky v Praze. Lze je totiž spočítat na prstech jedné ruky, klidně i té skoro bezprsté – za celou éru reykjavíkské profesionální meteorologie (tj. 1949 – 2016) byl spatřen pouze jeden „žhavý“ den, a to památná středa 30. července 2008, která vyhnala rtuť teploměru až na 25,7 °C.

2. místo náleží středě 11. srpna 2004 (24,8 °C) a 3. místo pátku 9. července 1976 (24,3 °C).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...