NA JIHU KANADY JAKO U MEXICKÉHO ZÁLIVU

12.10.2016 8:22 | Autor: Jan Horák

Na českých synoptických mapách V, na amerických H a na ruských B – ano, řeč je o tlakové výši. Jedna anticyklóna se v úvodních 48 hodinách tohoto týdne nacházela také nad východem Spojených států s tím, že v úterý ráno se její střed zdržoval nad Vermontem a přilehlým okolím. Důkazem může být Rutland a jeho 1032 hPa (v 8 hodin). Svým jižním okrajem však zasahovala až nad sever Mexického zálivu, což v praxi znamená pouze jedno – po její přední straně byl až na Floridu a spol. posílán chladnější vzduch z jižního Québecu. Avšak na druhou stranu – po její zadní straně, ve spolupráci s tlakovou níží dále na západ, byl až do Québecu (a skrze další tlaková pole ještě dále) expedován teplejší vzduch ze severní partie Mexického zálivu.

Nyní už tedy víme, proč bylo na jihu Kanady jako u Mexického zálivu. Zbývá už tedy jen jedno, to nejdůležitější, a to konkrétní teploty (úterní). Takže:

Kanadský Hromový záliv (Thunder Bay) ležící na severozápadním břehu Hořejšího jezera na 48° s. š. (de facto zeměpisná úroveň Bratislavy) sice v minimu zaznamenal 11,7 °C, ale jinak byla noc teplá – ve 2 hodiny 17,2 °C, v 5 hodin 17,0 °C a v 8 hodin 15,8 °C (Bratislava-Koliba nabídla ve shodných časech 6,7 °C, 6,3 °C a 6,2 °C, přičemž Tmin činila 6,1 °C).

Metropole Floridy (Tallahassee) se od 2:00 do 8:00 pohybovala okolo 13 až 17 °C, kupříkladu 120 minut po půlnoci tu teplota vzduchu odpovídala 17,8 °C, jinými slovu tu bylo jen o 0,5 °C tepleji než na jihu Kanady.

V texaském Austinu ve 3 hodiny 13 °C – v Thunder Bay 17 °C. V mississippském Gulfportu, druhém největším městě Mississippi nalézajícím se při vodách Mexického zálivu, v 5 hodin 17 °C – stejně jako v Hromovém zálivu. Ve floridském pobřežním Panama City v 7 hodin 15 °C – v Thunder Bay na teploměru taktéž 15 °C. Apod.

Pravdou je, že Hromový záliv byl více méně jediný konkurent severního pobřeží Mexického zálivu, jinde byly teploty o pár °C nižší, třeba v malém městě Kenora (cca 400 km severozápadně od Thunder Bay) jmenovitě až o 10 °C. Na jihu Kanady jako u Mexického zálivu však bylo, a to je hlavní.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...