OPAK LOŇSKA ANEB SILNÁ LETNÍ VLNA V NEW YORKU

18.10.2016 7:18 | Autor: redakce

 

Teplice a New York. Dvě naprosto odlišná města s docela různými životními příběhy. Přesto však tyto dva kouty Země měly v blízké minulosti jednu věc společnou – denní maximum. Řeč je nyní o neděli 16. října, která do Teplic přinesla až 20,5 °C, čímž se Teplice staly nejteplejším místem v rámci celé České republiky. Na opačné straně Atlantického oceánu se v New Yorku, konkrétně v jeho Central Parku, událo v zásadě to samé – rtuť teploměru se zastavila na 20,6 °C (69 °F). S příchodem nového týdne ale teplicko-newyorská troposférická sladěnost skončila. Zatímco totiž Teplice v pondělí sáhly po inverzní dece a de facto poloviční Tmax, New York se vydal jinou cestou.

Narážka nyní směřuje na poměrně ambiciózní letní vlnu, která bude nejlidnatější město amerického světa provázet po většinu tohoto pracovního týdne. Kdo je jejím tvůrcem? Vnitrozemská tlaková níže a oceánská tlaková výše. V prvním případě jde o cyklónu, jež se z centrálního sektoru Spojených států přemístí nad kanadský poloostrov Labrador, v tom druhém se jedná o anticyklónu se středem východně od východoamerického pobřeží. Mezi těmito tlakovými útvary vznikne široká vzdušná dálnice, po níž bude teplý vzduch putovat až do New Yorku (a samozřejmě i do mnoha jiných míst).

Newyorská předpověď počasí vztahující se na pondělí až středu je z pohledu teplomilů o poznání atraktivnější než ta česká – slunečno a po obědě kolem 26 až 29 °C. Toto počasí už u nás letos s velkou pravděpodobností k vidění nebude.

Úvod druhé poloviny října tím pádem bude mít v New Yorku opačný průběh než loni. Tehdy byl totiž teplotně podprůměrný:

Sobota 17. října: V minimu 5,6 °C (r. 1886 až 0,6 °C), v maximu 13,3 °C (r. 1938 až 32,2 °C) a v průměru 9,4 °C. Odchylka -4 °C.

Neděle 18. října: V minimu 3,3 °C (r. 1974 až 1,7 °C), v maximu 10,0 °C (r. 1928 až 27,8 °C) a v průměru 6,7 °C. Odchylka -7 °C.

Neděle 19. října: V minimu 1,7 °C (r. 1940 až -1,1 °C), v maximu 11,7 °C (r. 1963 až 28,3 °C) a v průměru 6,7 °C. Odchylka -6 °C.

Jak je tedy vidno, současný a dost možná také letošní poslední závan léta má v New Yorku potenciál plodit nové teplotní rekordy – pondělních 32,2 °C ze 30. let 20. století vypadá neohroženě, avšak úterních a středečních 28 °C z 20. a 60. let 20. století zřejmě zažívá zvýšenou činnost stresových hormonů. Před víkendem se do New Yorku na krátko vrátíme a podíváme se, co se s těmito historickými záznamy nakonec (ne)stalo.

V předešlém letopočtu byl New York naposledy letní ve středu 30. září (26,1 °C). A protože se blíží Vánoce (dle zjevu některých regálů v obchodech jsou doslova za dveřmi), připomeňme loňský newyorský Štědrý den: Tmax 22,2 °C a odchylka +18 °C. Pro někoho dárek nádherný, pro jiného naopak reklamace hodný…

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...