DRUHÁ RÁNA HAIMA A PÁR AMERICKÝCH REKORDŮ

19.10.2016 8:29 | Autor: redakce

 

 

Celoplošně velká oblačnost, ve východní polovině nižší odpolední teploty než v půlce západní a především na (jiho)východě i více dešťových kapek – také druhý den aktuálního pracovního týdne byl v České republice poněkud pochmurný, pro mnohé meteonadšence rovněž nemálo nezáživný. Na Filipínách, zejména na severu, by v nejméně vzdálené budoucnosti troposférickou nudu zajisté velmi rádi uvítali, nejdříve ale zavítejme do Spojených států, kde, jak již bylo skrze New York řečeno, je vstup do předposledního říjnového týdne roku 2016 meteorologicky akčnější – rekordně vysoké teploty. Tak se na některé z nich podívejme.

Cca šestatřicetitisícové město Galesburg ležící na severozápadě Illinois naměřilo v pondělí 17. října dosud nevídaných 31,1 stupňů Celsia. Tím byl pokořen rekord z úterý 17. října 1950, kdy se Galesburg dočkal 30,6 stupňů Celsia.

Nejseverozápadnější a do nezdeformovaného obdélníku tvarovaný sektor Oklahomy (Panhandle) se před úterým 18. října dočkal až 38,9 stupňů Celsia, z pohledu Američanů až 102 stupňů, což se tu předtím v této pokročilé pasáži roku ještě nikdy nestalo. Řeč je konkrétně o malém méně než dvoutisícovém městečku Buffalo, které skrze stejnojmenný okres tečuje východní okraj zmiňovaného severozápadu Oklahomy. Těchto 38,9 stupňů Celsia mimo jiné překonalo celostátní rekord pro 17. říjen, alespoň v rámci oklahomské teploměrně sítě sestávající ze 110 stanic – zastíněno 38,3 stupňů Celsia z letopočtu 1972 (Healdton, jižní Oklahoma).

Druhé největší město Oklahomy – Tulsa – na startu týdne registrovalo až 32,2 stupňů Celsia, takže chyběl pouhý 1 stupeň Fahrenheita k ataku totální Tmax 17. října, jež je rovna právě 90 stupňům Fahrenheita (2005).

Na jihozápadě Kansasu, severního souseda Oklahomy, se nachází bezmála třicetitisícové Dodge City – zdejší pondělní teplotní křivka kulminovala až na rovných 100 stupních, českýma očima na 37,8 stupních. Pro Američany, kteří tu žijí, to byl vzácný moment, neboť se jednalo o vůbec první říjnovou Fahrenheitovu stovku. Do té doby bylo říjnovým stropem 36,7 stupňů Celsia (tj. 98 stupňů Fahrenheita) zaznamenaných v úterý 3. října 2006.

Druhá rána Haima aneb další velký problém na obzoru. Nyní jsme se přesunuli do jihovýchodní Asie, jmenovitě do oblasti Filipínského moře. V něm, tedy vlastně lépe řečeno nad ním se v úterý 18. října zdržoval silný tajfun Haima – v odpoledních hodinách produkoval vítr o rychlosti přes 250 km/h, čímž se zařadil mezi supertajfuny. Dle předpokladů tedy naplnil svůj potenciál.

Pro Filipínce je tato skutečnost nanejvýš komplikující – Haima udeří na ostrov Luzon, který teprve před několika dny čelil tajfunu Sarika (4. kategorie), a to s razancí supertajfunu či tajfunu 4. kategorie, pravděpodobnější se nicméně jeví varianta druhá. Tak jako tak, sever Filipín bude opět terčem kruté troposférické nepřízně.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...