TORONTO (NE)OČEKÁVANĚ (NE)NAPLNILO POTENCIÁL

20.10.2016 7:17 | Autor: redakce

 

Jak lze vyčíst z jedné staré mapy uložené v americkém archivu synoptických map, konkrétně v sektoru 40. let 20. století, v pondělí 20. 10. 1947, tj. takřka přesně před 70 lety, byla většina vzdušného prostoru Spojených států spravována rozsáhlým polem vyššího tlaku vzduchu. Jeho nejmohutnější část se táhla od Velkých jezer přes sever Mississippské nížiny až po Skalnaté hory. Tento troposférický stav se naplno dotkl také kanadského Toronta. Jak?

Vše začíná na jihu Texasu, resp. na pozemí této země a Mexika, kam zasahoval jižní okraj zmiňovaného tlakového útvaru. Nad západem největšího státu Střední Ameriky a jihozápadem Spojených států se zase naopak zdržovalo pole nižšího tlaku vzduchu. Teplejší vzduch mající původ pod obratníkem Raka tak mezi těmito tlakovými útvary a dále pak po severní straně oné mohutné anticyklóny doputoval až na Huronským a Erijským jezerem obklopený samotný jih Kanady, kde kromě mnoha jiných sídlí právě Toronto.

To se tehdy ještě jako bezmála milionové městečko dočkalo až 23,9 °C, což byl počínaje rokem 1937 nejlepší výsledek této čtyřiadvacetihodinovky. A byť už od tohoto dne uplynulo více než 800 měsíců, jinak řečeno přes 1 600 hodin spadajících pod 20. říjen, tato hodnota stále překonána nebyla. Vzhledem k časoprostorové pozici Toronta bude torontská čtvrteční Tmax v Česku jasně známa až v noci na pátek, nicméně na atak 23,9 °C z r. 1947 to nevypadá – očekávají se maxima okolo 16 °C.

Tak, trochu té severoamerické meteorologické historie, jež vůbec nesouvisí s daným tématem a pouze zastává funkci úvodu a zároveň i zajímavosti, máme za sebou a nyní přejděme k věci.

V úterý 18. 10. 2016 v Torontu vrcholil příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu, a to po přední straně cyklóny, jež kvapně cupitala směr Québec. Advekce tepla (vítr v nárazech až okolo 40 km/h) se naplno projevila už v noci – ve 2 hodiny 18 °C (Tmin 17,8 °C), v 5 hodin 20 °C… Odpoledne mělo, dle očekávání kanadských meteorologů, nabídnout teploty až v okruhu letních 27 °C, čímž se mimo jiné vyhlížel zrod nového teplotního rekordu ve smyslu 18. října.

Ten byl nejnepodzimnější v sezóně 1963, kdy se prezentoval až 26,7 °C. Opak nastal o 11 let později, když torontská rtuť teploměru poklesla až na -6,7 °C. O dva roky dříve se pak konal na sníh nejbohatší 18. říjen – na zemi leželo bezmála 0,5 cm sněhu. Čili jen poprašek.

Avšak zpět do nedávné přítomnosti. U všech torontských počasologů, až už těch juniorských či seniorských, byl o druhý den tohoto pracovního týdne zaznamenán pocit zklamání – přestože to vypadalo nadějně, úterý 18. 10. 2016 se nakonec zastavilo již na 25,6 °C. Z toho logicky vyplývá, že k aktualizaci torontského meteodeníku scházelo „pouze“ 1,2 °C. Tak možná příště.

A když už jsme se dostali k tomu letnímu dni, zmiňme jen pro informaci, že ten nejpozdnější den s přívlastkem letní se v Torontu konal 3. listopadu (1961) – v maximu 25,0 °C. Kromě toho jde o totální Tmax měsíce listopadu s tím, že stejně na tom byl také 1. listopad 1950.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...