3 DNY, 4 REKORDY, MÁLEM VŠAK 3 DNY, 5 REKORDŮ

22.10.2016 8:07 | Autor: redakce

 

V Římě, hlavním městě Itálie, se v druhé třetině meteorologického podzimu, který vždy začíná 1. září a končí 30. listopadu, v minulosti tropy vyskytly – k pravděpodobně nejzářivějšímu tropickému dni desátého měsíce patří pátek 10. října 1958 a jeho 30,7 °C. Silně nepodzimní však byl také čtvrtek 6. října 1966, jenž do italského hlavního města donesl totéž denní maximum jako do Českých Budějovic v pátek 4. října 1929 – decentně tropických 30,3 °C.

21. říjen byl, tak jako 20. říjen, na římské půdě nejméně podzimní před čtyřmi lety, kdy dosáhl až na vyletněných 27 °C. Jeho předchůdce na tom byl obdobně, neb se zastavil na 26 °C. Budeme-li ale brát v potaz také letopočet 2016, je možné říci, že 20. říjen byl v Římě nejrozpálenější právě letos, když překročil mez 32,0 °C.

Římské historické záznamy vztahující se na druhou polovinu právě probíhajícího měsíce (tj. 16. říjen a dále) o tropech nehovoří, všechny údaje lze vložit do kategorie 24 až 28 °C. Vzhledem k tomu, že centrální jižní Evropa v posledních dnech terčem extrémní teplé vlny nebyla, tato skutečnost působí poněkud nedůvěryhodně. Pravdou je jak to, že hranice 32,0 °C v Římě ve čtvrtek 20. října 2016 prolomena byla, tak také to, že nebyla.

Zase to slovíčkaření – o Řím se jedná, avšak ten americký, nikoliv evropský. Aby tedy vše bylo korektní, řeč je o cca čtyřicetitisícovém městě Rome (angl. Řím) ležícím na severozápadě Georgie poblíž hranic s Alabamou.

Ve čtvrtek ve 14 hodin zde bylo 32,2 °C (90 °F), zdejší meteorologové tak mohli slavit – byl přemožen 20. říjen 1953 a jeho 31,7 °C (89 °F). Konečná podoba nově zrozeného totálního maxima 20. října nicméně byla ještě o něco větší, po 14. hodině totiž rtuť teploměru ještě popolezla až na konečných a opravdu nejvyšších 32,8 °C (91 °F).

Pravda, všechno toto je velice moc zajímavé (jak pro koho, ano), avšak 3 dny, 4 rekordy, málem však 3 dny, 5 rekordů být kde? Odpověď zní: v Louisville, největším městě státu Kentucky. Jinými slovy plus mínus 500 km severně od Rome. Nabízí se tím pádem otázka, proč byl úvodem tak „krátce“ a dvojsmyslně zmíněn Řím? Je to jednoduché jako objetí:

Povědět, že Louisville v pondělí spatřilo Tmin 20,6 °C, čímž byl překonán rekord z roku 1881 činící 19,4 °C a letošní noc na 17. říjen tak byla vůbec poprvé tropickou, že úterní denní minimum 22,2 °C zastínilo 18,9 °C z letopočtu 2007 a noc na 18. říjen se tím pádem letos stala taktéž tou první tropickou, že hned úterní Tmax 30,6 °C zdolala 18. říjen 1910 a jeho 30,0 °C, že středeční nejnižší denní teplota 22,2 °C přemohla 19,4 °C ze sezóny 1985 a noc na 19. říjen tedy rovněž premiérově pocítila tropy a že středeční odpoledne poté teplotně kulminovalo až na 30,6 °C a srovnalo tak výkon 19. října 2005 by sice možná bylo všeříkající, ale zároveň moc strohé.

Řečeno slovy klasika (Jána Zákopčaníka): Slunce v duši.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...