SEYMOUR A KYANT A VELKÝ ROZDÍL TEPLOT NA 90 KM

27.10.2016 8:22 | Autor: Jan Horák

Dvě tropické tlakové níže byly nad vodami světových oceánu k vidění o letošní 26. říjen. Jedna, ta o dost vyspělejší, v Tichém oceánu relativně nedaleko Mexika, druhá v bengálském výběžku Indického oceánu. Bengálským výběžkem je samo sebou myšlen Bengálský záliv mezi Indií a Myanmarem (Barmou).

Seymour a Kyant. Aneb jména těchto dvou tropických cyklón. Obě jsou z českého úhlu pohledu poněkud exotická, jinými slovy z nich jednoznačně nevyznívá, která je pacifická a která bengálská, tak se na ně podívejme trochu více zblízka.

Seymour je hurikán – a v tuto chvíli už je jasno, neboť v Indickém oceánu hurikány nejsou. Ve středu odpoledne, přesněji někdy kolem 13:30 stále ještě SELČ, se tento oblačný vír svým středem nacházel u 120. západního poledníku a 17. severní rovnoběžky, takže zhruba 1 200 km jihozápadně od jižního pobřeží mexického Kalifornského poloostrova. Produkoval přitom vítr o rychlosti kolem 230 až 240 km/h, dle pravidel Saffir-Simpsonovy stupnice byl tím pádem ve stádiu plně vyzrálého hurikánu 4. kategorie.

Dle prognóz, přinejmenším podle těch středečních, by však pevninu ohrozit neměl – prozatím to vypadá, že po dosažení vrcholné fáze svého života začne rychle ztrácet síly a že se v nejbližších dnech zhroutí nad otevřeným Tichým oceánem v bezpečné vzdálenosti od Mexika.

Kyant je tropická bouře. Po středečním obědě, jmenovitě okolo 13:30 SELČ, svou vnější vysokou oblačností tečovala východní pobřeží Indie. Už na satelitních snímcích bylo vidět, že nikterak enormně silná není – do typického víru s okem plus mínus uprostřed měla docela daleko. Co se tempa jejích větrů týče, šlo o 90 až 100 km/h, tudíž čistokrevná tropická bouře. Modely mají jasno – zasáhne jižní Indii, avšak „pouze“ v podobě tropické bouře či tropické deprese. Žádná katastrofa by se tedy na tomto decentně přelidněném subkontinentu konat neměla.

Závěrem zavítejme na severozápad jihoafrického Severního Kapska. Pobřeží této části JAR ve středu odpoledne opět zahalila nízká oblačnost – zkondenzovaný vlhký oceánský vzduch, jako obvykle. V přímořském městě Port Nolloth díky tomu ve 14 hodin hlásili zataženo a svěžích 15,6 °C. O 90,7 km dále směrem na severovýchod bylo na jihoafricko-namibijském pomezí, konkrétně ve vísce Vioolsdrif, jasno a rtuť teploměru se nacházela na nesvěžích 41,9 °C. Na 90 km tedy rozdíl 26,3 °C. Stejná vzdušná odloučenost panuje také například mezi Prahou a Libercem – představa, že by ve stejnou chvíli bylo v Praze 16 °C a v Liberci 42 °C (nebo naopak), je opravdu „sci-fi“.

Teplotní kontrasty mezi těmito lokalitami jsou velmi časté, nicméně ten středeční odpolední patřil k těm dosti výrazným.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...