NEREKORDNĚ CHLADNÁ SOFIE A REKORDNĚ TEPLÝ…

30.10.2016 10:08 | Autor: Jan Horák

Mezi tlakovou níží se středem u ruského Ladožského jezera (tj. u Petrohradu) a tlakovou výší s centrem nad Belgií a okolím vybíhající až nad Balkán byl do Sofie, hlavního města Bulharska, v průběhu noci z pátku 28. října na sobotu dopravován chladnější vzduch od severozápadu. Bulharská metropole se v důsledku této konstelace tlakových útvarů dočkala jak minima oblaků, tak také spících anemometrů – průměrná rychlost větru odpovídala 0 km/h. Přičte-li se k tomu všemu ještě i ten geografický charakter Sofie, tak se hned nabízí, že bulharské hlavní město zažilo více osvěžující sobotní ráno.

Vskutku ano, však také překonalo i česko-polskou Sněžku či slovenský Chopok. Nejvyšší bod evropského srdce totiž o sobotní jitro nešel pod-2,7 °C s tím, že o cca 400 m vyšší Chopok zůstal v rozmezí od -0,1 do -1,0 °C. Pravdou, že loňský 29. říjen byl na Chopoku v rámci Tmin ještě o něco teplejší, neb tehdy naměřil 0,9 °C. Stejně tomu však bylo také na Sněžce, která se nacházela mezi 9 až 10 °C. Nechybělo vlastně mnoho, aby hned ráno padlo denní maximum.

-3,0 °C, takové bylo přesné znění sobotní nejnižší denní teploty v bulharské Sofii. Ta tím pádem pokořila také moravskoslezskobeskydskou Lysou horu, která vstoupila do záporu až v dopoledním čase.

V noci na čtvrtek 29. října 2015 činila sofijská Tmin 2,0 °C, na Lysé hoře se jednalo o 2,5 °C – rovněž loni tedy Lysá hora zchladila o krapet méně než Sofie. V noci na středu 29. října 2014 už však ne, protože zatímco Lysá hora slevila až na 1,9 °C, tak Sofie považovalo za dno 3,3 °C.

Leč byl sofijský vstup do poslední říjnové soboty poněkud podchlazený (dlouhodobý průměr se pohybuje okolo 5 °C), na vylepšení výkonu soboty 29. října 1988 to nestačilo, jelikož tehdy rtuť teploměru pozvolna slétla až na -4,6 °C.

O tisíce kilometrů dále leží na severu Colorada cca stotisícové město Greeley, a to v nadmořské výšce okolo 1 400 m n. m., díky čemuž převyšuje Sofii o nějakých 700 až 800 m. Pro nás sváteční 28. říjen byl v tomto koutě planety Země nejstudenější v roce 1976, když vychladl až na -6,7 °C, a nejteplejší v sezóně 1990, kdy se teplota vzduchu vyšplhala až na 26,7 °C – přesně tato teplota s přívlastkem maximální byla v Greeley spatřena také v pátek 28. října 2016.

Sofia během pátečního odpoledne žádné meteorologické vzrušení nepozorovala, jelikož se její teplotní křivka zastavila už na 9,3 °C (dlouhodobý průměr se motá kolem 15 °C), takže mohla jen snít o přemožení 22,8 °C z letopočtu 2013.

27. říjen, letos čtvrtek, byl v coloradském Greeley nejzářivější v letech 1983 a 1997. V prvním případě kvůli 26,7 °C (80 °F), v tom druhém pro -11,7 °C. No a protože tentoroční 27. říjen Greeley dopřál až 28,3 °C, tak se zrodil nový teplotní rekord. V Sofii samozřejmě ne (Tmax 14,2 °C).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...