ROZHOVOR: BRAD NELSON, LOVEC BOUŘÍ (1. ČÁST)

31.10.2016 9:42 | Autor: Jan Horák

Být meteorologem = mít jednu z nejlepších prací na světě. Když zcela ojediněle předpověď počasí úplně nevyjde, nic se neděje – neočekávaná změna proudění vzduchu to jistí. Samozřejmě, jsou i výjimky, a to například Severní Korea. Severokorejští meteorologové pravděpodobně mohou tvrdit to samé co čeští strojvedoucí: „Jednou nohou v kriminále, druhou v hrobě…“ Prohodit pár slov se severokorejským meteorologem by zřejmě bylo vskutku zajímavé, ale raději se vydejme do Ameriky.

Spojené státy americké jsou tak trochu meteorologickým rájem, neb je tu vše – od hlubokých mrazů, sněhových a ledových bouří přes extrémní vlny veder až po hurikány a masivní supercelární bouře. Takže, co může být lepší než pracovat jako meteorolog ve Spojených státech? Být americkým meteorologem a lovcem bouří v jednom! Například jako Brad Nelson, který je jak zkušeným meteorologem, tak také profesionálním lovcem bouří. Takže:

Brade, na začátek – už jsi někdy mluvil s někým ze střední Evropy? Co vlastně víš o malé evropské zemi zvané Česká republika?

Ano, se Středoevropany jsem již mluvil! Občas hovořím s lidmi z Evropské PGA Tour (pozn.: o tomto tématu bude více řečeno později), z nichž někteří mají zázemí právě ve střední Evropě. Kromě toho máme tady v Minnesotě poměrně dost Poláků, mezi kterými mám i několik známých. A z toho, co vím, jsou mé kořeny z takřka 75 % české, v závislosti na rodinné historii, a v České republice je jedna oblast, která přímo souvisí s matčinou stranou rodiny. Jinak, s předpověďmi počasí pro Českou republiku mnoho zkušeností nemám, ale někdy bych se tam rád vypravil v bouřkové sezóně a dozvěděl se něco více o zdejším počasí.

A teď k věci – proč jsi se rozhodl stát se meteorologem? Bylo to něco ve smyslu „když jsem se v 15 rozhodoval co dál dělat, meteorologie pro mě byla jasná volba“? Teď asi úplně nechápeš, tak pro vysvětlení – jde o narážku na jednu českou reklamu, která se velmi dobře parodovala. V originále se jednalo o „když jsem se v 15 rozhodoval co dál dělat, pekařina pro mě byla jasná volba“.

Vyrostl jsem na malé farmě v jižní Minnesotě a vždy jsem byl fascinován jak letními, tak i zimními bouřemi. Byl jsem tak uchvácen, že jsem bedlivě sledoval novinové plátky zaměřené na počasí, abych mohl sledovat bouře, jak se valí přes farmu. To mě zároveň vedlo k tomu zjistit, jak tyto letní, ale i zimní bouře vznikají a jak to obecně v atmosféře funguje. Když mi bylo 15, stále jsem se snažil přijít na to, co budu jednou chtít dělat, ale meteorologie byla vždy v popředí.

Když Američané vynalezli Dopplerův radar, Evropané objevili kouzlo rtuťového teploměru… Ne, teď vážně. Z meteorologického úhlu pohledu, jak jsi spokojen s technickou úrovní Spojených států? Česká republika je v tomto ohledu celkem vyspělá, možná by se mohly vylepšit radary, které stále neumí rozlišovat skupenství srážek…

Se sítí našich Dopplerových radarů, především s duální polarizací (vertikální i horizontální), a jejich funkčností jsem docela spokojen. Duální polarizace nám umožňuje rozlišovat různá skupenství srážek, ale také určit, kdy bouře vyprodukovala tornádo vzhledem k troskám vyneseným do vzduchu. Jsem ohromen zlepšením úrovně radarové techniky v posledních letech, což nám meteorologům opravdu pomohlo. Nicméně, jedna věc, se kterou tak trochu zaostáváme, je vývoj a pokrok našich amerických předpovědních modelů jako GFS či NAM (North American Mesoscale Forecast System). Tyto modely mají poslední dobou tendenci zaostávat v přesnosti, hlavně při srovnání s modelem ECMWF. I když, celkově jsou tyto modely v posledních letech tak přesné, že naše role přešla z předpovídání počasí zejména k interpretaci počasí pro naše uživatele.

Nicméně, nejsi pouze meteorolog, ale také lovec bouří. Kdy a proč jsi se rozhodl honit bouře?

Ano, jsem také lovec bouří! Jak už jsem zmínil, vyrůstal jsem na malé farmě na jihu Minnesoty se širokým otevřeným výhledem na oblohu a letní bouře mě vždy uchvátily. Řekl bych, že do pronásledování bouří jsem se zamiloval poté, co jsem v jednom dni, konkrétně 24. června 2003, viděl 13 tornád, a to poblíž Centerville v Jižní Dakotě. Od té doby pravidelně opouštím svůj domov v Minnesotě, který se nachází na dalekém severovýchodě tzv. uličky tornád (Tornado Alley), abych hledal nepolapitelné tornádo a další jevy spojené s bouřlivým počasím.

Když jsem byl ještě na základní škole, zhlédl jsem na YouTube jedno zajímavé video – skupina lovců bouří sledovala tornádo. To však náhle změnilo směr a vydalo se přímo k nim. Lovci nakonec skončili ve slepé uličce, v nějaké polorozpadlé budově, a sledovali stále se přibližující tornádo. Cca 100 m před nimi tornádo zničehonic znovu změnilo trajektorii a vydalo se pryč. Nejsem si jistý, ale pokud mě chabá paměť mého miniaturního sojčího mozečku neklame, jeden z lovců byl tak vyděšený, že mu lidově řečeno povolili svěrače a neplánovaně si došel na malou. Máš podobnou zkušenost?

Ha, ha, ne! Naštěstí jsem se s takovouto ztrátou tělesné funkce nesetkal. Ale slyšel jsem podobné příběhy lovců bouří, kteří zažili něco obdobného nebo dokonce duševní zhroucení. Když se lidé ocitnou v situaci život, nebo smrt, či v něčem, co nemohou pochopit, reakce může být až takováto. Naštěstí jsem byl schopen zůstat pod kontrolou fyzicky i psychicky, a to během všech tornád a bouří, které jsem už viděl.

Čemu dáváš přednost – přenádhernému návějovému oblaku (shelf cloud) supercelární bouře, nebo děsivému tornádu?

Ačkoliv mám velmi rád fotogenická návějová oblaka, hrůzostrašné tornádo je to, co získalo můj zájem více než cokoliv jiného. Je v něm totiž něco „nadpozemského“ – vidět nejdříve nevinnou trombu, která se ladně snáší k zemi, kde se následně mění na brutální a nebezpečné tornádo, které nemá respekt naprosto z nikoho a ničeho. Jedinou věcí pak je doufat, že tornádo zůstane v otevřené krajině a nezpůsobí tak velké škody.

Lovení bouří – je to čistě mužská záležitost, nebo i ženská? Znáš nějakou lovkyni bouří?

Jasně, že jsou i lovkyně bouří! Pravdou vlastně je, že jak pronásledovat bouře jsem se učil od jednoho ženského dua, jež se nazývá Twister Sisters. Naučily mě toho opravdu hodně – jak číst, co bouře dělá, jakým směrem se pohybuje, jak si udržet bezpečnou vzdálenost, ale zároveň získat co nejlepší fotografie a podobně. V průběhu let jsem se setkal s mnoha lovkyněmi bouří, spousta z nich je ještě mladšího věku – například jsou to vysokoškolačky.

Zpět k práci meteorologa. Tato otázka možná bude znít poněkud divně, ale jaký je průměrný plat meteorologa ve Spojených státech? Ptám se čistě jen pro zajímavost…

No, to samozřejmě závisí na konkrétní pozici. Meteorologové pracující pro Národní meteorologickou službu (National Weather Service) nebo jiné vládní agentury typicky vydělají až kolem…

Pokračování příště

Bradovi působivé fotografie bouří najdete zde

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...