PO 13 LETECH OPĚT ZPŮLI POKOŘEN ROK 2002 (LŠ)

2.11.2016 9:35 | Autor: Jan Horák

sala se sobota 28. listopadu 1772 a v anglickém Londýně, který byl tenkrát populačně o cca 88 % menší než v současnosti, se narodil chlapec jménem Luke Howard. Přesné znění troposférického průběhu tohoto dne zřejmě zůstane věčnou neznámou, nicméně to hlavní známé je – z Luka Howarda vyrostl sebevědomý (amatérský) meteorolog. A právě díky tomuto Angličanovi dnes známe pojmy jako oblaka nízkého patra, stratus a podobně.

Altocumulus, decentně počeštěle altokumulus, je zástupce oblačnosti středního patra, která byla v úterý odpoledne k vidění například na severozápadě či severu Čech. Tím hlavním však bylo to, že tato oblaka měla tendenci se k sobě přibližovat – možná jim byla zima a chtěla se zahřát, třeba jen zatoužila po bližší společnosti druhých. Ať už tak nebo onak, pokud k tomuto dochází, mělo by se jednat o předzvěst blížící se fronty. No a 1. listopadu tomu tak bylo – na snímcích z Meteosatu se nedala přehlédnout studená fronta.

Tak a nyní přejděme k tématu.

I kdyby zmiňovaná úterní studená fronta přišla dříve, na faktu, že Lomnický štít (LŠ) po 13 letech opět způli pokořil rok 2002, by s nejvyšší pravděpodobností nic moc nezměnila. Musela by mu totiž darovat plus mínus 50 cm sněhu – tolik ambicióznosti z ní ale nevyzařovalo.

V pátek 1. listopadu 2002 leželo na Lomnickém štítu 90 cm sněhu – jedná se zde o nejzasněženější 1. listopad v rámci 3. tisíciletí. O rok dříve (tj. ve čtvrtek 1. listopadu 2001) dosahovala výška sněhové pokrývky 5 cm, což je dosti kontrastní.

V sobotu 1. listopadu 2003 bylo po ranním měření zjištěno, že Lomnický štít pokrývá 41 cm sněhu – v dalších letech už se něco takového neopakovalo, menší výjimkou byl pouze 1. listopad 2007, který se prezentoval 38 cm sněhu. Třetí prvolistopadový den tohoto milénia se tím pádem stal druhým na sníh nejbohatším 1. listopadem právě probíhající tisícovky let. Toto však platilo pouze do pondělí 31. října 2016.

V úterý 1. listopadu 2016 v 7 hodin již pouze SEČ Lomnický štít hlásil 44 cm sněhu – ve smyslu této čtyřiadvacetihodinovky nejvyšší sněhové číslo za posledních 14 let. A protože šlo de facto o polovinu 1. listopadu 2002, je možné říci, že na Lomnickém štítu byl po 13 letech opět způli pokořen rok 2002.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...