CHLAD NAPŘÍČ EVROPOU

9.11.2016 10:18 | Autor: redakce

 

Meteorologové více než 20 evropských zemí mohli úterý 8. listopadu s klidem definovat jako mrazový den, neboť alespoň ojediněle nejnižší denní teplota pokořila 0,0 °C, čímž se octila v požadovaném záporu. Nejmrazivěji bylo na severu Ruska a ve Skandinávii, chladnější vzduch se nicméně projevil také na Pyrenejském poloostrově – zde samozřejmě za velké podpory převažujících vyšších nadmořských výšek.

-26,7 °C hlásila v 8 hodin severošvédská víska Nikkaluokta, díky čemuž se stala jedním z nejledovějších koutů evropského severu. Tato hodnota byla v rámci 11. měsíce dosti podprůměrná, nicméně na rekordních -39,0 °C z listopadu 1952 nestačila.

U Rusů bylo úterní jitro více vychlazené například v Pečoře, která slevila až na -22,0 °C. Dlouhodobá průměrná nejnižší denní teplota zdejšího 8. listopadu se pohybuje okolo -8 °C, takže rovněž poněkud podchlazené Celsiovo číslo. Památných -36,6 °C z 8. listopadu 1950 ale zůstalo neohroženo.

Tallinn, hlavní město Estonska, se v minimu dočkal -6,0 °C. Minimálním dlouhodobým průměrem 8. listopadu je tady 0 °C, takže jasný podprůměr. Historických -9,6 °C z 8. listopadu 1942 přesto žije dále.

V Praze-Libuši bylo v 8 hodin -1,8 °C. To je sice o 24,9 °C více než ve švédské Nikkaluoktě, avšak zároveň je to o 14,8 °C méně než na východě subarktického Islandu, konkrétně ve vesnici známé jako Seyðisfjörður (cca 40 m n. m.).

Park sv. Jakuba v anglickém Londýně naměřil až 0,9 °C s tím, že teploměr meteorologické stanice na mezinárodním letišti Heathrow vyslal informaci o tom, že Tmin byla rovna -0,9 °C. Dlouhodobou londýnskou nejnižší denní teplotou vztahující se na 8. listopad je nějakých 5 °C, přičemž v roce 1923 bylo v tento den pozorováno až -6 °C. Čili zase podprůměr, ale opět nerekordní.

Švýcarska Ženeva zaznamenala v úterý 8. listopadu propad až na úctyhodných -4,2 °C, nikoliv však letos, nýbrž v letopočtu 1921. Tentoroční 8. listopad donesl Tmin -1,9 °C. Neobvykle chladno tedy bylo, zrod nového totálního minima 8. listopadu se ale nekonal.

Madrid (mezinárodní letiště Adolfa Suáreze) byl o úterní 8. hodinu na skromných 1,0 °C. Zaprvé nebylo překonáno -7,4 °C z listopadu 1988 a zadruhé byl překonán arktický špicberský Longyearbyen, který ve shodný moment hovořil o 1,6 °C.

Abychom se také zahřáli, vydejme se závěrem do Řecka, jmenovitě na západ Kréty, kde se nalézá její druhé největší město – Chania. Sem mezi tlakovou níží a tlakovou výší proudil teplý vzduch ze severovýchodní Afriky, nepřekvapí tím pádem, že tu bylo parno – úterní Tmax činila 29,0 °C. O ojedinělosti této nejvyšší denní teploty svědčí i to, že v listopadech 1999 až 2015 bylo alespoň 29,0 °C spatřeno pouze 3krát, a to 17. listopadu 1999 (29,0 °C), 1. listopadu 2008 (29,0 °C) a 28. listopadu 2010 (29,4 °C).

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...