SVÉRÁZNÝ NÁVRAT LÉTA DO RUSKÉHO KRASNODARU

10.11.2016 10:16 | Autor: redakce

 

 

Dnes (tj. 10. listopadu) byla v ruském Krasnodaru registrována totálně nejvyšší teplota 11. měsíce, akorát ne letos, nýbrž před 6 lety, takže ve středu 10. listopadu 2010. Tehdy se tato cca 853 848 obyvatel čítající víska mohla radovat z vyletněných 27,4 °C. O den později (tj. ve čtvrtek 11. listopadu 2010) se v Krasnodaru zrodila druhá nejvyšší listopadová teplota, a to 26,3 °C. A aby toho nebylo málo, následný pátek 12. listopadu 2010 se díky svým maximálním 25,1 °C stal tím nejpozdnějším letním dnem.

Několik dnů před letošní 1. adventní nedělí (27. listopad) se v Krasnodaru uskuteční 60. výročí narození totálního listopadového teplotního minima – v pátek 23. listopadu 1956 zde teplota vzduchu poklesla až na -20,4 °C. Jde zároveň o nejranější Celsiovu mínus dvacítku.

Tmin 14,4 °C (v dlouhodobém průměru 4 °C), Tmax 24,5 °C (v dlouhodobém průměru 12 °C) a Tp nějakých 18 °C (odchylka od dlouhodobého průměru +11 °C). Jak je vidno, úterý 8. listopadu 2016 bylo v Krasnodaru teplotně velmi nenormální. A chybělo opravdu jen málo k tomu, aby i památné – teplotní křivka kulminovala kousek pod 8. listopadem 1963, který se prezentoval až 24,7 °C.

Poslední regulérně letní den byl v Krasnodaru pozorován v sobotu 8. října, kdy Tmax činila 26,0 °C. De facto přesně po měsíci se tedy konal další závan již dávno zesnulého léta.

Avšak hned 9. listopad už letnil i podle pravidel paní meteorologie – v 15 hodin bylo v Krasnodaru čistokrevně letních 25,1 °C. Vzhledem k tomu, že průměrná nejvyšší denní teplota tohoto listopadového dne odpovídá 12 °C, je patrné, že šlo opět o teplotně velice nadprůměrný den.

Podíváme-li se na životopis krasnodarského 9. listopadu, zjistíme, že byl nejteplejší v sezóně 2010, kdy dosáhl až na 25,8 °C. O středeční 15. hodinu tím pádem chybělo „pouhých“ 0,8 °C k tomu, aby na krasnodarský meteorologický svět přišel nový nejnepodzimnější 9. listopad.

Nabízí se tudíž otázka, jejíž odpověď zní: Ve středu 9. listopadu 2016 bylo v ruském Krasnodaru po obědě naměřeno až 25,2 °C s tím, že noční teploty motající se nejčastěji kolem 16 až 19 °C ani omylem nemohly pokořit teplem nepoznaný 9. listopad 1982 a jeho minimálních -9,4 °C. Čili smůla.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...