ZASNĚŽENÁ MAKSATICHA A NA 80° S. Š. TEPLEJI NEŽ…

16.11.2016 9:41 | Autor: Jan Horák

Nebudeme-li brát v potaz vyšší nadmořské výšky:

Úterní jitro bylo v rámci celého starého kontinentu nejzasněžěnější v Rusku, jmenovitě v čistokrevně nížinaté oblasti mezi Moskvou a Ladožským jezerem, kde leželo nejčastěji kolem 30 až 50 cm sněhu. To jest více než na českých horách – Lysá hora 13 cm, Sněžka (dle Poláků) taktéž 13 cm, Churáňov 15 cm, Luční bouda 25 cm a Plechý 30 cm.

Maksaticha, v originále Максатиха, je sídlo městského typu, jež je domovem pro skoro 8 000 lidí. Nalézá se plus mínus 250 km severozápadně od Moskvy a zhruba 150 km západně od jižního cípu Rybinské přehrady, která je skoro 100krát větší než přehrada Lipenská.

V 9 hodin zde výška sněhové pokrývky odpovídala necelým 45 cm, přičemž teploměr hovořil o -5 °C. Přesně před rokem v ten samý den a čas tu sice mrzlo (-3 °C), ale na zemi ležel jen poprašek. Podobně jako v sobotu 15. listopadu 2014 v 9 hodin, kdy teplota vzduchu činila -1 °C. A v pátek 15. listopadu 2013 v 9 hodin (tj. nedlouho před vstupem do jedné z „nejpovedenějších“ zim) tu ani ten poprašek nebyl – ani nemohl, neb nemrzlo (1 °C).

Pravdou je, že přes 40 cm sněhu tu v měsíci listopadu ještě pozorováno nebylo – přinejmenším v právě probíhajícím tisíciletí. A před prosincem 2010 Maksaticha hlásila 27 cm sněhu – tento výkon si ve smyslu 3. milénia a 11. měsíce vysloužil stříbrnou pozici. Prosinec 2010 byl u nás co se zimy týče poměrně vydařený, letos, když je v Rusku téměř dvojnásobek sněhu, by mohl téže. Mohl, nemusí.

Nyní se vydejme o přibližně 2 700 km dále směrem na sever až lehký severozápad:

Zlehka nad 80. severní rovnoběžkou lze nalézt ostrov Phippsøya, který patří k nejsevernějším částem Špicberk a tím i politické Evropy. V noci z pondělí na úterý sem, jako již mnohokrát předtím, proudil relativně teplý oceánský vzduch od jihozápadu. Nepřekvapí tedy, že tu moc chladno nebylo – od pondělní 21. hodiny do úterní 7. hodiny tu nebylo naměřeno méně než 2,4 °C s tím, že v termínu od 0:00 do 9:00 bylo minimem 2,5 °C.

O stovky desítek kilometrů jižněji byla situace poněkud jiná, a to jak u nás, tak také jinde – bylo tu chladněji, leckde mrazově. Uveďme několik příkladů (Tmin):

Ústí nad Labem -4,1 °C, Praha -6,1 °C, Ostrava -5,2 °C, Bratislava -5,9 °C, Košice -5,1 °C, Budapešť -3,7 °C, Vídeň -1,4 °C, Maribor -4,8 °C, Záhřeb -0,7 °C, Šibeník 1,4 °C, Benátky -1,3 °C, Bělehrad -0,5 °C, Bukurešť 1,3 °C, Varna 2,0 °C, Burgas 1,7 °C…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...