ÚTERNÍ MRÁZ V OMSKU POKOŘIL 15. 11. 1907

16.11.2016 9:43 | Autor: Jan Horák

Ještě před menším nástupem teplejšího počasí, které se zatím jeví být pouze vsuvkovou záležitostí, jsme se na startu 15. listopadu opět dočkali silněji záporných teplot – nejvíce asi na Šumavě, kde excelovala mrazy milující Jizerní slať, která, jak poinformovala paní Michaela Valachová z ČHMÚ, vychladla až na -20 °C, čímž tu byl pokořen 15. listopad 1992 a jeho -17,9 °C. Takový Churáňov byl s -8,8 °C o poznání teplejší. V nížinách se samozřejmě minima v rozmezí od -10 do -20 °C moc neangažovala. Tak jako tak, současný stav Evropy míří k vydařenější zimě. Alespoň prozatím.

Nemálo koutů Ruska by o úterní jitro i těch šumavských -20 °C považovala za „teplo“, příkladem může být třeba Norilsk a jeho -34,2 °C. Velmi chladno však bylo také v podhůří Verchojanského pohoří, kde v nadmořské výšce kolem 640 m n. m. rtuť teploměru poklesla až na -44,6 °C. Avšak krutopřísnější vstup do druhého dne tohoto pracovního týdne se uskutečnil i v nížinách.

A tím se dostáváme k avizovanému Omsku, jenž je populačně srovnatelný s naší Prahou. Zatímco ale hlavní město České republiky nabídlo nejnižší denní teploty okolo „mírných“ -6 °C, tak metropole Omské oblasti zažila intenzivnější mráz než před bezmála 110 lety.

Ve čtvrtek 14. listopadu 1907 byl Omsk terčem sibiřského polibku, který ho zchladil na -29,7 °C. Tato hodnota v následujících 108 letech překonána nebyla, až do roku 2015 tím pádem bylo možné říci, že nejledovější 14. listopad se v Omsku zjevil v r. 1907. A protože teplotní křivka pondělí 14. listopadu 2016 nešla pod -24,4 °C, lze to tvrdit i nadále.

V pátek 15. listopadu 1907 se Sibiř s Omskem líbila již o něco méně vášnivě, přesto však bylo výsledkem vzájemného souznění -28,6 °C. O 109 let později (tj. letos) se situace opakovala – tentokrát díky velmi rozsáhlému anticyklonálnímu systému vládnoucímu takřka celému Rusku. Do Omsku se díky němu dostal všechno jen ne teplý vzduch mající původ až u moře Laptěvů. Ten způsobil, že teplota vzduchu v Omsku v úterý ráno spadla až k -28,9 °C.

Zdá se tedy, že zdejší meteorologové mohli na oslavu zrození nejchladnějšího 15. listopadu všech dob (1900 – 2016) vypouštět meteorologické balóny. Popravdě nemohli.

V neděli 15. listopadu 1953 totiž omský teploměr registroval až -29,3 °C, což je ještě drsnější než letošních -28,9 °C. Nicméně, záznam z r. 1907 překonán byl, tak proč si trochu nepohrát s čísly?

Listopad 2016 je v Omsku momentálně poněkud nenormální, v jeho první polovině se totiž teploty pohybovaly v průměru okolo -11 °C s tím, že neděle 13. listopadu přinesla v průměru -24 °C. Dlouhodobým teplotním průměrem 11. měsíce je přitom -7 °C, ve smyslu 13. listopadu -6 °C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...