DENVER ANEB Z LÉTA DO ZIMY, A TO DOSLOVA

18.11.2016 8:49 | Autor: Jan Horák

Období od 1. do 16. listopadu 2016 se v nadmořské výšce v okruhu 1 600 m n. m. prezentovalo teplotami v průměru jak kolem -5 °C, tak také okolo 11 °C – v prvním případě jde o situaci na plus mínus 50° s. š. a 15° v. d., v tom druhém na cca 39° s. š. a 104° z. d. Ano, česko-polská Sněžka a coloradský Denver mají společnou asi jen tu vertikální polohu. My se dále věnujme pouze Denveru, a to z toho důvodu, že se jeho počasí před pátkem rozhodlo, že v průběhu pouhých 12 hodin (plus mínus nějaká ta minutka) uspokojí jak teplomily, tak i zimomily.

O občasných velmi prudkých změnách nálad denverské troposféry již nějaké to slůvko padlo – zde na silně hornatém západě Severní Ameriky to zkrátka dobře fénuje, ale i „lednicuje“. Nezdržujme se tentokrát rozborem synoptiky a pojďme rovnou k číslům:

Ve středu ve 14 hodin hlásil Denver letních 25,6 °C s tím, že o něco dříve stihla rtuť teploměru vystoupat až na 26,7 °C – už 120 minut po obědě ale bylo jasné, že se zrodil nejteplejší 16. listopad všech dob (1872 – současnost), neboť bylo překonáno 25,0 °C z r. 1941. Stačilo však málo k tomu, aby se jednalo o druhý rekordně teplý den listopadu 2016 v řadě – úterý 15. listopadu totiž Denveru dopřálo až 25,0 °C a stávajícím totálním maximem tohoto dne je 25,6 °C z r. 1942.

Po dosažení středečních a dosud nespatřených 26,7 °C se nicméně proudění vzduchu začalo stáčet k severu, což vedlo k teplotnímu pádu – ve 14 hodin 25,6 °C, ve 20 hodin 16,7 °C a ve čtvrtek ve 2 hodiny v noci 1,1 °C s tím, že do 5. hodiny Denver tečoval 0,0 °C. Avšak důležité (kontrastní) je také to, že řidiči byli upozorněni na mrznoucí déšť a sněžení, a to v průběhu čtvrtečního dne a večera.

Závěrem ještě hoďme pohled na průběh prvních 16 dnů letošního denverského 11. měsíce:

Všechny čtyřiadvacetihodinovky byly teplotně nadprůměrné, nejvíce však středa 16. listopadu, která si na základě Tmin 13,9 °C a Tmax 26,7 °C připsala Tp 20,6 °C, čímž se od dlouhodobého průměru odchýlila o +17 °C. V ostatních dnech se jednalo o +3 až +10 °C, nejčastěji o +5 až +8 °C.

Průměrná listopadová maximální teplota vzduchu je v Denveru rovna 11 °C – v řečeném termínu se denní maxima motala v průměru kolem 20,6 °C, takže jednoznačná nenormálnost.

Průměrná listopadová minimální teplota vzduchu v hlavním městě Colorada činí -4 °C, letos to v uvedeném údobí bylo 2,7 °C, takže rovněž jasná abnormálnost.

Co může být zajímavé je to, že byl zaznamenán stejný počet dnů letních i mrazových – 15. a 16. listopadu 25,0 až 26,7 °C, 12. a 13. listopadu -2,2 až -3,3 °C. Tuto zdánlivou rovnováhu mezi chladem a teplem málem zhatila středa 9. listopadu, která slevila až na 0,0 °C.

V průběhu všech 384 rozebíraných hodin napršelo (nasněžilo) celkem 0 mm srážek – definicí zdejšího listopadového srážkového normálu je přitom nějakých 15 mm.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...