LETOŠNÍCH PRVNÍCH -30 °C V SILNĚ PROMRZLÉ ASTANĚ

20.11.2016 10:17 | Autor: Jan Horák

Sever Kazachstánu je již několik dnů terčem majestátné ruské tlakové výše, která je hlavní příčinou toho, proč je tato část světa (tj. severní Kazachstán a nemalá část Sibiře) daleko pod dlouhodobým průměrem – uplynulý týden (tj. údobí od 12. do 19. listopadu) se zde prezentoval odchylkou nejčastěji kolem -12 až -17 °C, což je poměrně dost. V Arktidě naopak nadále panuje opačný stav.

Kdyby se Česká republika v sobotu 19. listopadu nalézala na úrovni severního Kazachstánu, namísto dešťových kapek by ji dělaly společnost velmi nízké teploty, a to konkrétně ty v sousedství -30 °C. Řeč je samozřejmě o nejvyšších denních teplotách, nikoliv nejnižších. Metropolitní Astana je dobrým příkladem zdejších současných tvrdších troposférických podmínek, tak se na ni krátce podívejme.

Teplotně výrazně podprůměrná epizoda tady započala v pondělí 14. listopadu, kdy byla k vidění Tmin -21,5 °C a Tmax -7,2 °C. Druhá zmíněná hodnota byla spatřena hned v samém úvodu pondělního dne, v rámci odpoledne bylo stropem -13,9 °C. Minimálních -21,5 °C se zase zrodilo v pozdní fázi večera. Průměrná denní teplota byla rovna -16 °C, díky čemuž si start týdne připsal odchylku -11 °C.

Od úterý do pátku se teploty v Astaně pohybovaly v průměru okolo -24,5 °C, a protože tento termín vlastní v dlouhodobém průměru -5,9 °C, tak nepřekvapí, že se prakticky celý třetí pracovní týden listopadu 2016 ocitl takřka 19 °C v podprůměru. Taktéž zřejmě nešokuje, že všechny čtyři dny byly arktické – denní maxima se nacházela v rozmezí od -20,8 do -19,1 °C. A co se nejnižších denních teplot týče, ty se zdržovaly v prostoru od -26,5 do -28,6 °C.

Sobota 19. listopadu následně jako první prolomila mez -30,0 °C, když slevila až na -32,3 °C. Průměrnou minimální teplotu této čtyřiadvacetihodinovky tím pokořila o 22 °C, nicméně na památných -34,1 °C z r. 1960 už nestačila.

Lehce překvapivé může být to, že alespoň -30,0 °C v hlavním městě Kazachstánu letos ještě zaznamenáno nebylo – leden nešel pod -26,7 °C (8. ledna), únor považoval za dno -23,5 °C (10. února) a březnem vlastně nemá cenu se zabývat. I z tohoto je tedy jasně vidět, že současné teploty jsou opravdu nenormální, byť k narození nových rekordů prozatím nevedly.

Z pohledu kazašských zimomilů je zajisté potěšující to, že nejde o holomrazy – na zemi leží něco málo přes 10 cm sněhu a v nejbližších dnech se přírodní sněhobílý koberec rozhodně ztenčovat nebude.

Když už jsme u toho sněhu – vskutku nefalšovanou zimní atmosféru před víkendem zažilo Almaty na jihu Kazachstánu. Ráno zde ještě před příchodem srážek leželo kolem 17 cm sněhu, večer ho již bylo o „trochu“ více. Teploty přitom pozvolna klesaly, a to z jiterních -6 °C k večerním -11 °C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...