NEVÍDANÝCH 47 CM SNĚHU V KAZAŠSKÉM ALMATY

21.11.2016 8:45 | Autor: redakce

 

 

Tentokrát hned na úvod musíme sáhnout po kritice, a to po té s přívlastkem vytýkající:

Nedávno bylo řečeno, že se v jihokazašském městě Almaty před víkendem konalo vskutku vydatné sněžení. Výraz „před víkendem“ logicky odkazuje na pátek, v tomto případě 18. listopad. To je však poněkud zkreslená informace – vydatný příděl sněhu se tu uskutečnil před nedělí, takže v sobotu 19. listopadu, nikoliv o den dříve. Z toho jasně vyplývá, že si tu někdo očividně seděl na svém časoprostorovém vedení… Některá zvěř hold není úplně nejinteligentnější. No pojďme raději k věci.

V sobotu (tj. 19. listopadu) ráno (v 9 hodin), ještě před příchodem svérázných srážek, leželo přímo v Almaty 13 cm sněhu s tím, že noc slevila až na -7,1 °C (na letišti 17 cm sněhu, Tmin -7,5 °C). V čase od 9:00 do 21:00 (tj. za 12 hodin) bylo v tomto koutě Kazachstánu pozorováno kolem 20 mm srážek – vzhledem k záporným teplotám ve všech výškách nepřekvapí, že se jednalo pouze a jen o sněžení.

Období od 19. listopadu 2016 21:00 do 20. listopadu 2016 9:00 přineslo dalších cca 8 mm srážek, lze tedy říci, že v Almaty o víkendu za 24 hodin nasněžilo okolo 30 mm srážek.

Pravděpodobně tedy nešokuje, že o nedělní 9. hodinu Almaty hovořilo o 42, resp. 47 cm sněhu. Něco takového tu v měsíci listopadu ještě k vidění nebylo – v rámci let 1999 až 2016 určitě, zda i ve smyslu ročníků 1915 až 1998, to by nám asi nejlépe objasnil některý z kazašských počasologů. Tak uvidíme.

Tak jako tak, letošní 20. listopad se v bývalé metropoli Kazachstánu díky svým více než 40 cm sněhu stal tím nejzasněženějším listopadovým dnem jak konce 2. tisíciletí, tak také úvodu 3. milénia. Nastat takováto situace například v českých nížinách, šlo by bezesporu o jednu z nejvýznamnějších meteorologických událostí všech dob.

Neděle se v Almaty rovněž prezentovala Tmin -14,6 °C a Tmax -10,6 °C, takže se mimo jiné stala čtyřiadvacetihodinovkou arktickou (denní maximum je menší nebo rovno -10,0 °C). V průměru se nedělní teploty dopracovaly k -13 °C, díky čemuž zdejší závěr týdne získal odchylku -14 °C. Rekordy se však nerodily, maximálních 19,5 °C ze sezóny 1973 bylo naprosto v klidu a -22,4 °C z letopočtu 1951 se taktéž moc stresovat nemuselo.

Zajímavostí může být, že start poslední třetiny podzimu 2016 byl v Almaty téměř legendární – ve čtvrtek 3. listopadu se zde rtuť teploměru zarazila až na letních 25,4 °C (v průměru 20 °C, odchylka od dlouhodobého průměru +14 °C), čímž byla vyrovnána totálně nejvyšší listopadová teplota zrozená 4. listopadu 1979.

Závěrem dodejme, že ve středu 30. listopadu Almaty oslaví 64. výročí narození totálního listopadového minima – v neděli 30. listopadu 1952 se tu dočkali až -34,1 °C.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...