REKORDNÍ HIC NA NOVÉM ZÉLANDU (HAWKE’S BAY)

25.11.2016 9:35 | Autor: redakce

Na východě novozélandského Severního ostrova se nachází kraj známý jako Hawke’s Bay. Je relativně velký, však také odpovídá přibližně 130 % Středočeského kraje neboli necelým 20 % České republiky. Ve středu 23. listopadu 2016 byla tato část světa pod diktátem tlakové výše se středem cca 1 500 km severovýchodně od Nového Zélandu – kraj Hawke’s Bay se tím pádem octil na její zadní straně, díky čemuž se dočkal přílivu teplého vzduchu, jenž měl původ mezi rovníkem až 10. jižní rovnoběžkou. Zdejší nejvyšší denní teploty byly nadprůměrné, někde dokonce rekordní – pojďme se na ně v rychlosti podívat.

Nevelké město Wairoa čítající zhruba 4 000 obyvatel se v polovině tohoto pracovního týdne prohřálo až na 34,1 °C. Takováto vedra tu moc často k vidění nebývají, důkazem může být jak enormní příval dobré nálady u provozovatelů koupališť, tak také to, že se jednalo o nejvyšší teplotu za posledních 15 let – ve smyslu celého Nového Zélandu.

Relativně nedaleko ležící Napier, jenž je domovem pro něco málo přes 60 000 lidí, se v předposlední středě listopadu 2016 dočkal až 33,4 °C. Loni (tj. v pondělí 23. listopadu 2015) tu bylo o poznání chladněji – v minimu 8,5 °C a v maximu 20,1 °C. Letošní nejnižší denní teplotou se stalo 11,9 °C.

Meteorologická stanice v Napieru slouží meteorologii už od r. 1868 (tj. skoro 150 let), avšak za celou tu dobu, za všech těch více než sto čtyřicet 23. listopadů něco takového nezažila. Ano, tentoroční 23. listopad se tady stal tím nejžhavějším 23. listopadem všech dob. V letech 1868 až 2015 o tuto čtyřiadvacetihodinovku nebyla pokořena ani mez 32,0 °C – totálním maximem bylo 31,8 °C, zrozeno v sezóně 1964. Bylo, po středečních 33,4 °C už samo sebou není.

Mimoto šlo o nejrozpálenější 23. listopad od r. 1982, kdy se rtuť teploměru vyšplhala na v té době skoro rekordních 31,4 °C.

Podobně jako nedávno na Ostravsku, rovněž v Napieru a dalších koutech Severního ostrova bylo takovéto hicování výsledkem fénování – ze západu je nejen Napier krytý majestátným pohořím, které překračuje 2 700 m n. m., díky čemuž pokořuje i naše Krkonoše a de facto i slovenské Vysoké Tatry.

Ve čtvrtek již do Hawke’s Bay dorazila oblaka i srážky – práce tlakové níže se středem poblíž Jižního ostrova. Ta by měla celému Novému Zélandu dělat společnost také o nadcházejícím víkendu s tím, že by postupně měla přidávat na intenzitě ochlazování. Zdá se tedy, že minimálně v několika nejbližších dnech Novozélanďany památná vedra nečekají. Rozlučka s jarem však legendární byla.

Kamil Sojka

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...