STUDENÉ NĚMECKO, NAPŘ. BRÉMY POKOŘILY R. 1921

30.11.2016 8:07 | Autor: redakce

Jasno kam až oči dohlédnou aneb krásný slunný start do 29. listopadu 2016. A to jak na většině území Česka, tak i v celém Lucembursku, Nizozemsku či Německu. A právě na naše západní sousedy se nyní krátce podívejme.

Za nekonečně modrou oblohou, která byla na startu úterního dne k vidění na trase Irsko – Maďarsko, stála poměrně prostorná tlaková výše. Její sílu jsme, stejně jako další Evropané, pocítili už v závěru předešlého týdne, kdy k nám začal proudit chladnější vzduch ze Skandinávie, díky čemuž se ve vyšších nadmořských výškách objevily sněhové vločky. Po tomto doručení chladu se anticyklonální srdce přemístilo přímo nad Česko (a hlavně další státy). Tak tomu bylo už v noci na úterý – málo oblačnosti, nanejvýš poklidná povětrnostní situace a masa méně teplého vzduchu. Radiační ochlazování se tím pádem mohlo předvést. A předvedlo.

Brémy ležící cca 90 km jihozápadně od Hamburgu v úterý ráno vychladly až na -7,7 °C. V rámci 29. listopadu byl tedy překonán ročník 1921, v němž tento kout Německa naměřil až -7,6 °C. Tím pádem se zde zrodil nejchladnější 29. listopad všech dob, řekla by si asi většina lidí. Ne, nezrodil. Ten vůbec nejstudenější 29. listopad Brémy zažily v r. 1890, když rtuť teploměru poklesla až na -11,6 °C. Avšak letošních -7,7 °C se umístilo na 3. místě, což rozhodně není špatný výsledek.

Vskutku neteplý začátek druhého dne tohoto pracovního týdne má za sebou také relativně nedaleký a o něco jihovýchodněji situovaný Hannover. Ten zaznamenal, že teplotní křivka slétla až k -7,9 °C. Tím byl zastíněn 29. listopad 1952 a jeho -7,5 °C. Na zdolání -8,0 °C z r. 1973 už ale -7,9 °C nestačilo.

Památný 29. listopad se konal ve městě známém jako Celle (přibližně 300 km severozápadně od Drážďan). Na zdejší meteorologické stanici, jež sídlí v nadmořské výšce okolo 39 m n. m., bylo spatřeno několikanásobné tečování hranice -8,3 °C. Něco takového se tu v tento den dosud nestalo, největším důkazem je zřejmě již zesnulé historické denní minimum -6,6 °C pocházející z r. 1993. Letošní 29. listopad se tak v rámci let 1979 až 2016 umístil na 1. místě. Blahopřejeme.

Když už jsme zmínily ty Drážďany – vánočními trhy lákavá metropole Saska slevila až na -5,7 °C. Tato hodnota atakovala -5,4 °C z 29. listopadu 1977. Nicméně 29. listopad 1993 už 29. listopad 2016 předběhnout nedokázal, neb ten se pyšní až -9,6 °C. Zima ale v Drážďanech byla, byť netotální.

Německo je relativně velké a fakticky velmi početné, vyjmenovávání všech (ne)rekordních úterních nejnižších teplot by tím pádem trvalo docela dlouho. Shrňme to tedy tak, že Němcům zkrátka moc teplo nebylo.

Závěrem ještě nizozemská vsuvka: Groningen byl v 8 hodin na -7,9 °C. Třeba špicberský Longyearbyen byl v tu samou chvíli na -1,8 °C a kupříkladu ještě severofinské Ivalo mluvilo o -7,2 °C. Aneb když tlaková výše chce, tak to jde. Otázkou je, zda jsou lepší ranní holomrazy než pořádná chumelenice…

Kamil Sojka
Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

What Is a Virtual Data Room For M&A Transactions?

M&A transactions require sharing large amounts of information with a...

What to Look For in the Best Online Antivirus

avastfreeantivirusdownload.com/what-is-avast-antitrack-premium-key The best online antivirus defends your laptop...

Advance Your Career With a Business Computing Degree

getboardroom.net/best-business-desktop-pc Business Computing is a degree designed to...


Choosing Your Data Room Software

When a business is looking for a secure place to...

Best Data Room Rating

When you purchase a data room, you want to make...

How to Conduct a Successful Remote Board Meeting

boardgreenroom.com/who-is-a-data-engineer The spread of the disease makes it...


How to Choose the Best Data Rooms for Startups

A virtual dataroom (VDR) can be used to share confidential...

How Media Marketing Can Help Your Business

marketingstuff.net/ Media marketing is a rapidly growing and...

Becoming a Business Leader

Many entrepreneurs strive to become business leaders. If you have...