24. PROSINEC ANEB 24,0 °C, 26. PROSINEC ANEB 26,0 °C

20.12.2016 11:13 | Autor: Jan Horák

Sen o sněhobílých Vánocích na 100 % území České republiky se nám s blížícím se prodlouženým víkendem začíná rozplývat, více méně podobně jako o nezimností památných Vánocích 1983, které si podmanil Atlantický oceán – v živějším západním proudění bylo v České republice na Boží hod vánoční (tj. v neděli 25. prosince) registrováno až 17,5 °C, a to v Hrádku. Hned o den později (tj. v pondělí 26. prosince) se azorská tlaková výše přesunula dále na východ a v kooperaci s tlakovou níží nad Pobaltím nám dopřála svěžejší severozápadní proudění. V případě Hrádku tedy rozhodně nemohlo být zdoláno legendárních 15,0 °C z 26. prosince 1974, kdy se konal živý západní atlantický expres. O tři roky později, lépe řečeno v sobotu 24. prosince 1977, došlo na akčnější jihozápadní expres a takový Kolín se dočkal nejteplejšího Štědrého dne, když byl obdařen až 14,5 °C.

Vzhledem k tomu, že letošní „vánoční trojice“ také vychází na sobotu až pondělí, navíc i s ohledem na pravděpodobné rozmístění tlakových útvarů, se toto menší ohlédnutí nabízelo, takže svým způsobem byla tato domácí vstupní vsuvka tak trochu nutná. V minulosti ještě zůstaňme, jen se přesuňme o několik desítek stovek kilometrů jihovýchodněji.

V pátek 24. prosince 1976 se nad Grónskem a Islandem zdržoval střed poměrně majestátně se tvářící anticyklóny vybíhající až za Severní moře, přičemž Skandinávie byla domovem pro cyklónu. Mezi těmito tlakovými útvary do střední Evropy natékal chladnější vzduch od severozápadu, bylo tedy nemožné, aby se odehrálo něco významně teplého. Trochu jinak tomu bylo v egyptské Káhiře, která pocítila moc pouštního vánku s přídomkem saharský.

V pondělí 26. prosince 1960 byla z českého zimního úhlu pohledu největším handicapem rozsáhlá oblast nižšího tlaku vzduchu se srdcem u Britských ostrovů. Česku sice moc pozornosti nevěnovala, neboť kupříkladu v pražském Klementinu by se rtuť teploměru pravděpodobně nezasekla už na 3 °C, avšak zároveň dala nezlomnou stopku paní zimě. A opět – hlavní město Egypta doprovázel pouštní vánek, tentokrát blízkovýchodní (tj. jihovýchodní advekce).

Od r. 1976 se v Káhiře vystřídalo dalších bezmála čtyřicet 24. prosinců, žádný z nich ale nedokázal zastínit výkon 24. prosince 1976. Tak jako všech pětapadesát 26. prosinců nemělo na 26. prosinec 1960. A jak je vidno, oba tyto dva památné dny měly i smysl pro „aranžování“:

24. prosinec 1976 se zastavil na rovných 24 °C, nejvyšší denní teplota tak přesně vystihla datum. A 26. prosinec 1960 teplotně kulminoval na 26,0 °C, takže také v tomto případě denní maximum vycházelo z data. Aneb menší číselná souhra (náhoda).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...