NEJEN PRAHA DÍKY INVERZI CHLADNĚJŠÍ NEŽ REYKJAVÍK

21.12.2016 9:38 | Autor: Jan Horák

V období od čtvrtka 1. prosince do úterý 20. prosince 2016 se teploty v Praze-Libuši pohybovaly okolo 34 °F, přičemž v Reykjavíku, hlavním městě subpolárního (subarktického) Islandu se shodný časový úsek prezentoval průměrnou teplotou 42 °F. Otázka je více než zřejmá: Proč stupně Fahrenheita, když jsme v Evropě?

Fahrenheitova teplotní stupnice je de facto aktivní pouze ve Spojených státech (ano, ještě v několika malých výjimkách), jinak je, pravděpodobně napořád, mimo provoz. A tím se dostáváme k věci, kterou je menší úvodní vsuvková „zajímavost“ ohledně Fahrenheitovy teplotní stupnice: Pokud to nevíte, Američané na počátku 70. let 20. století zahájili proces konverze do Celsiovy teplotní stupnice. Leckomu dojde, že bez úspěšného konce. A minimálně dle slov floridské meteoroložky Peggy je to škoda, jelikož používání „Celsiovky“ by mělo větší smysl. Očividně lepší nesmysl. A teď už k věci:

34 °F je myšlen 1 °C, 42 °F zase představuje 6 °C.

Milovníci zimy žijící v islandské metropoli nezažívají nejlepší časy. Zatímco loňská první třetina meteorologické zimy se tady stala na sníh nejbohatším dvanáctým měsícem od 30. let 20. století, když zde 4. prosince leželo 44 cm sněhu, čímž byl překonán 29. prosinec 2011 a jeho 33 cm hluboká sněhová pokrývka, tak ta právě probíhající neboli letošní je přesně opačná – bídná. Velmi bídná.

Budeme-li se nyní věnovat pouze termínu od 1. prosince do 18. prosince, tak:

V roce 2015 Reykjavík napočítal 16 dnů se souvislou sněhovou pokrývkou, v údobí od 1. 12. do 16. 12. zde na zemi pobývalo cca 10 až 440 mm sněhu. Trocha sněhu byla k vidění také v prvních minutách čtvrtka 17. 12., protože ale noc nabídla až 5,3 °C (denní maximum), do ranního měření zmizel. Nejzasněženější byla perioda probíhající od 1. 12. do 8. 12., kdy se jednalo o alespoň 20 cm. Až do pondělí 14. 12. však výška sněhu neklesla pod 10 cm (ráno 11 cm, poté déšť při teplotách kulminujících na 4,5 °C).

V roce 2016 Reykjavík sněhem poskvrněn nebyl, tloušťka sněhobílého koberce byla neustále nulová. A ty teploty – všech 18 dnů v nadprůměru, jmenovitě v úrovni +2 až +7 °C, povětšinou +5 až +7 °C. Počet mrazových dnů? Žádný – byť měla teplotní křivka k dispozici 432 hodin, nešla pod 1,5 °C (na letišti minimem 1,2 °C). Ve středu 7. 12. v maximu až 9,6 °C (na letišti až 9,7 °C) – nejteplejší 7. prosinec na světě.

Ve středu 7. 12. 2016 činila reykjavíkská Tp 8,1 °C, u nás bylo menší teplo (Tp):

Pražská Libuš -1,5 °C, Brno -0,8 °C, Ostrava 0,1 °C, Ústí nad Labem -1,8 °C, Liberec -1,3 °C, Plzeň -4,2 °C, České Budějovice -3,8 °C, Pardubice 0,1 °C, Holešov -1,1 °C, Churáňov -0,8 °C…

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...