PRŮMĚR 1,4 MM, REKORD 36,6 MM, LETOS 35,0 MM

26.12.2016 11:42 | Autor: Jan Horák

Nedávno padla zmínka o dvou cyklónách, které si za svůj cíl vybraly Západní Austrálii a jejího souseda jménem Severní teritorium. Ta s dodatkem tropická nakonec dle očekávání k výjimečnému stavu nevedla, ta druhá vnitrozemská už však málem zápis do australských meteodějin učinila. Tak se na to pojďme v rychlosti podívat.

Na samotě u lesa – i takto nějak lze popsat pracoviště některých meteorologů. Za Česko je možné zmínit například meteorologickou stanici na Churáňově, rovněž v Západní Austrálii se ale dají nalézt některé samotářky, jež nabízejí samotu u lesa. Až na ten les. Narážka nyní směřuje na osamělou meteorologickou stanici Giles nacházející se v trochu vyprahlé krajině na východě citované nejrozlehlejší spolkové země australského světa. Právě zde se to událo.

24. prosince tady byla k vidění velká oblačnost spojená se zmíněnou tlakovou níží. Nejdůležitější však bylo to, že byla vodonosná, a to dosti – pršelo prakticky po celý sobotní den. Ve skutečnosti, což může na první pohled působit poněkud paradoxně, tu bylo vlhčeji než v celé České republice, která se na Štědrý den dočkala nanejvýš 10 mm srážek (Deštné v Orlických horách). Pěkné, ale co takhle už konečně jít k věci?

Meteorologická stanice Giles sleduje počasí už od r. 1956, čili nějakých 60 let. Na dešťové kapky nejbohatší 24. prosinec byl spatřen v sezóně 2009, kdy tu napršelo 36,6 mm srážek. Průměrný srážkový úhrn této prosincové čtyřiadvacetihodinovky přitom činí 1,4 mm.

Prvotní srážky spjaté s onou oblastí nižšího tlaku vzduchu se na Giles začaly snášet ve večerních hodinách 23. prosince, když srážkoměr v čase od 21:30 do 22:00 zachytil 0,2 mm. V sobotu v termínu od 0:00 do 6:00 přibylo dalších 8,4 mm. Mezi 6:00 až 12:00 si déšť dopřál menší pauzu, jelikož za celou dobu napršelo 2,2 mm, byť i to už byl nadprůměr. Po ranně-dopolední siestě však následovalo rychlé tempo – v čase od 12:00 do 18:00 z oblaků vykapalo 6,2 l vody na m² a v údobí od 18:00 do 24:00 následovalo úctyhodných 18,2 l vody na m². Z toho vyplývá, že 24hodinový úhrn srážek odpovídal přesně 35,0 mm. To taktéž znamená, že pouze 1,7 mm scházelo k zastínění záznamu z 24. prosince 2009. Abnormální srážková činnost se ale konala, o tom žádná.

Mimo jiné: Členové Australského hydrometeorologického ústavu spravující meteostanici Giles se o první den svátečního víkendu dočkali menšího dárku v podobě teplotního rekordu – teplotní křivka kulminovala už na 26,2 °C, což je na zdejší poměry velmi málo (průměrnou nejvyšší denní teplotou je 36,2 °C). Vlastně se jednalo o nejnižší denní maximum všech dob. Ve věci denního minima se nic zvláštního nestalo, poněvadž 21,7 °C opravdu nestačilo na atak 16,6 °C z r. 1969.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...