OHLÉDNUTÍ ZA SNĚŽENÍM V SUBTROPECH

26.12.2016 11:45 | Autor: Jan Horák

Nejdříve však menší domácí vsuvka: 18. prosince se na nížinaté Brno tak trochu usmálo štěstí, neb večer sem při 100% záporných teplotách dorazily srážky. Tudíž sněžilo. A napadlo relativně hodně – na jihovýchodě (Tuřany) nasněžilo 5 mm srážek, na severozápadě (Žabovřesky) tomu bylo prakticky stejně. Jinak řečeno moravskou metropoli přikryla cca 6 cm tlustá přírodní sněhobílá dečka. Pak přišla inverze, zásluhou čehož bylo Brno v podstatě stejně sněhobílé jak na Štědrý den, tak také na Boží hod vánoční.

Za zmínku však rozhodně stojí také to, že kupříkladu v pátek v Brně leželo více sněhu než na horách – třeba šumavský Churáňov ráno hlásil 3 cm (v pondělí v 7 hodin 5 cm), Milešovka v úvodu pátečního dne hovořila o 2 cm, Pec pod Sněžka byla 60 minut po 6. hodině na 4 cm, Přimda byla ráda za řekněme poprašek… A teď už ty subtropy:

Turaif je zhruba padesátitisícové město, jež je v jedné věci podobné krušnohorské Peci pod Sněžkou – je situováno v nadmořské výšce kolem 800 m n. m. Protože se ale nalézá ve vyprahlém sektoru severní Saúdské Arábie, je jeho podnebí a tudíž i počasí poněkud odlišné. Nicméně, 20. prosince tu bylo k vidění to, co mnohde v Česku nikoliv – sníh, a to jak ve vzduchu, tak i na zemi.

V noci z 19. prosince na 20. prosinec sem proudil chladnější vzduch od severovýchodu – po přední straně pole vyššího tlaku vzduchu. Díky tomu zde úterní rtuť teploměru poklesla až k -1,0 °C. Po většinu noci bylo polojasno, avšak poté se dostavilo izolované pásmo srážek, které se o 24 hodin dříve zdržovalo nad východem Středozemního moře. Výsledek? Se vším všudy 5 mm srážek – čistě ve formě sněhu. Saúdskoarabské město Turaif tedy bylo rázem podobné i Brnu. Ale jen krátce, odpoledne teplota vzduchu překročila 4 °C. Následná středa sice slevila až na -2,0 °C, avšak beze sněhu už tak zajímavá nebyla. Krátký pohled na Turaif:

https://www.youtube.com/watch?v=7muj8MIOFQE

A na závěr se vydejme do jihoruského a před několika lety zimně-olympijského Soči.

Jak již bylo řečeno, 18. prosince Brno pocukrovalo něco málo přes 5 cm sněhu. Kdyby ale Brno leželo o plus mínus 2 000 km jihovýchodněji, bylo by na tom o poznání lépe, protože sněhová pokrývka v Soči byla oproti té v Brně čtyřnásobná.

Když se psal 17. prosinec, tak Soči ráno hovořilo o 3 cm sněhu. Avšak ten byl mokrý, protože teploměr hovořil o 2 °C. V rané fázi odpoledne následně až 4 °C, přesněji 4,0 °C. Během večerních hodin se však Soči vrátilo k bodu mrazu s tím, že přidalo srážky – do nedělní 6. hodiny nasrážkovalo necelých 20 mm srážek. Na zemi pak díky tomu pobývalo 21 cm sněhu. A takto sněhobílé už Soči dlouho nebylo – naposledy 3. února 2012 (19 cm).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...