DOKSANY 7,0 °C, ASIJÚT (STŘEDNÍ EGYPT) 6,2 °C…

29.12.2016 10:50 | Autor: Jan Horák

Ve středu, v noci z úterý na středu, ale hlavně v úterý bylo v Česku větrno, a to kvůli výraznějšímu tlakovému gradientu, jenž vyplynul ze sblížení „západoevropské“ tlakové výše a „východoevropské“ tlakové níže. Zajímavostí v tomto ohledu rozhodně může být to, že středeční jitro nabídlo srážky – při tlaku vzduchu nad hranicí 1035 hPa. Kupříkladu v 9 hodin a 30 minut bylo v Čechách nepřehlédnutelné pásmo srážek táhnoucí se od Děčína přes Prahu až po pomezí Jihočeského kraje, Vysočiny a česko-rakouské státní hranice. Ručička barometru se přitom na celé trase zdržovala v okruhu 1037 hPa. Věru ambiciózní cosi (frontální rozhraní). Nicméně palec nahoru modelům.

Sněžka byla 27. prosince od půlnoci do půlnoci bičována větrem o rychlosti kolem 100 až 150 km/h, v maximech přes 170 km/h. Řeč je samozřejmě o intenzitě nárazů, ne o průměrném tempu. Poláci byli jako obvykle drsnější, ti hovořili o poryvech o rychlosti až v sousedství 210 km/h. Když už jsme u našich severovýchodních sousedů – v některých zákoutích polských internetových vod zaměřených na paní meteorologii lze narazit na zmínku, že na Sněžce byl kdysi registrován náraz větru o rychlosti přes 300 km/h. Názor nechť si každý udělá sám.

Úvod středečního dne již hlavně na západě Čech tak bouřlivý nebyl, i když… Především zásluhou rozsáhlé oblasti vyššího tlaku vzduchu se středem nad Německem, ale taktéž díky oblasti nižšího tlaku vzduchu s centrem nad příhraničím Běloruska, Ukrajiny a Ruska a další nepříliš mohutné cyklóně se srdcem nad východem Středozemního moře se do Egypta dostal chladnější vzduch mající původ až na severu Skandinávie. Nad vyprahlou zemí pyramid tato severská kontinentální a tudíž vláhou nijak nepřekypující advekce k tvorbě oblačnosti a tím i srážek nevedla, ale ranní teploty zkrotila. Z pohledu prostých čísel s dodatkem °C tady bylo de facto jako u nás – podobně jako v předešlém letopočtu.

Ve středu 28. prosince 2016 v 8 hodin:

Hlásily Doksany s ročním obdobím nepříliš sympatizujících 7,0 °C (a velkou oblačnost, ze které v noci a ráno vykapalo bezmála 0,5 litrů vody na metr čtvereční – při 1034 hPa a více). Díky tomu teplotně překonaly několik míst v Egyptě: Minjá (6,8 °C), Farafra (6,3 °C), Asijút (6,2 °C), Baharíja (6,0 °C), Dachla (5,8 °C)… Třeba v Českých Budějovicích bylo 5,0 °C – oáza Baharíja tedy byla jen o 1 °C teplejší.

Pražská Libuš pobývala na 4,9 °C, čili její konkurenceschopnost vůči nejseverovýchodnějšímu státu Afriky kdovíjak veliká nebyla. Přesně před rokem, to jest v pondělí 28. prosince 2015 v 8 hodin, však Praha-Libuš Egyptu konkurovala – třeba v xsettisícovém městě Minjá bylo 7,7 °C, v metropoli Česka byl termínový obsah synoptického hlášení zcela identický.

Středočeská Čáslav hovořila o 3,9 °C, několikamilionovému Asijútu tím pádem podlehla o 2,3 °C. Před 366 dny ale Čáslav toto egyptské velkoměsto porazila – zatímco Asijút mluvil o 6,2 °C, tak Čáslav informovala o 7,2 °C.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...