SIBIŘ BĚHEM NOVOROČNÍ NOCI NABÍDLA -56 °C

2.1.2017 8:06 | Autor: redakce

Protivanov -2 °C, Teplice -4 °C, Ondřejov -5 °C, Studená -5 °C, Hlasivo -6 °C, Mrzky -6 °C, Holovousy -7 °C, Hulice -7 °C, Dobřany -8 °C, Kozlov -8 °C, Lednice -8 °C, Netvořice -8 °C, Počátky -8 °C, Stříbro -9 °C, Králíky -10 °C, Jelení -16 °C… Jak je vidno, na přelomu let 2016 a 2017 bylo v Česku mrazivě, někde méně, někde více, v závislosti na nadmořské výšce, (ne)přítomnosti nízké oblačnosti a tak dále. Sněhu pravda mnohde příliš nebylo, nicméně výjimky by se našly, a to i v nížinách – kupříkladu na teritoriu nejmenované chemičky sídlící mezi Mostem a Litvínovem byla zásluhou industriálního sněžení k vidění „sibiřská atmosféra“ v podobě cca 1 až 2 cm silné souvislé sněhové pokrývky a sněhobílé vegetace.

Byť ani české/čeští „královny/králové mrazu“ (tj. ty naše kotliny) v termínu od 31. 12. 2016 21:00 do 1. 1. 2017 9:00 nijak zvlášť nehřály, například u Jizerky se rtuť teploměru dostala do rozmezí od -20 do -21 °C, čímž byl doslova deklasován slovenský velkohorský Lomnický štít a jeho necelých -5 °C, tak v porovnání s podmínkami panujícími na Sibiři u nás bylo stále dosti teplo.

Na severozápadě Sachy, největší republiky Ruské federace, bylo totiž v průběhu noci ze soboty na neděli naměřeno až -56,1 °C s tím, že o půlnoci, jinak řečeno na konci starého a na startu nového letopočtu, teploměr hovořil o nějakých -55,8 °C. Na zemi k tomu leželo kolem 30 cm sněhu. Na stromech a dalších samozřejmě sněhobílý nádech taktéž nescházel. Řeč je konkrétně o vesnici Oleňok, která k roku 2016 čítala skoro 2 150 obyvatel. A právě tento kout Ruska se stal v rámci novoroční noci jedním z vůbec nejchladnějších míst na Zemi (polární stanice v Antarktidě samozřejmě počítat nebudeme).

Ve skutečnosti nechybělo až tolik mnoho k pokoření stávajícího rekordního minima vztahujícího se jak na Silvestra, tak i na Nový rok: Ve středu 31. 12. 1958 zde bylo až -61,8 °C a hned o den později, to jest ve čtvrtek 1. 1. 1959, tady teplota vzduchu klesla až k -62,9 °C. Zajímavostí může být, že obě hodnoty jsou rekordní i ve smyslu celoměsíčním – nižší teplota prozatím v prosinci a lednu v Oleňoku spatřena nebyla, alespoň v sezónách 1936 až 2016. Zdejší průměrná silvestrovská a novoroční nejnižší denní teplota činí -39 °C, loňsko-letošní víkend byl tedy poněkud podprůměrný. Nicméně, hranice drsných -50,0 °C byla zaznamenána i jinde.

Relativně nedaleký Verchojansk v čase od 31. 12. 2016 21:00 do 1. 1. 2017 9:00 vychladl až na -54,8 °C, díky čemuž se octil 10 °C pod úrovní dlouhodobého průměru. Na plození nových rekordů však mohlo zdejší víkendové počasí zapomenout: Nejchladnější Silvestr všech dob (tj. od roku 1885) se ve Verchojansku zjevil v letopočtu 1891, kdy slevil až na -63,8 °C. Následně v pátek 1. 1. 1892 se tu ochladilo až na -67,8 °C. Tato teplota je nejnižší jak v novoročním, tak i celolednovém smyslu.

Na či pod -50,0 °C pak ještě ve zmíněném údobí zavítala třeba Usť-Nera (v minimu -53,6 °C), dále příkladem Saskalach (Tmin -51,2 °C) či Ust‘-Kujga (rovných -50 °C).

Kamil Sojka
Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí s naší cestovkou ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...