XTERO REKORDŮ ZÁPADOAUSTRALSKÝCH

5.1.2017 10:48 | Autor: Jan Horák

Zima jak … bude v nejméně vzdálené budoucnosti vegetovat v České republice (a nejen u nás), tak se pojďme ohřát do Austrálie, konkrétně do té Západní, kterou tuto středu provázelo suché a dobře se prohřívající východní až severovýchodní kontinentální proudění plodící teplotní rekordy:

V Perthu, největším a hlavním městě Západní Austrálie, jmenovitě na letišti, se středeční teplotní křivka zarazila až na 43,3 °C. Zaprvé se jednalo o poněkud nadprůměrnou hodnotu, poněvadž průměrná nejvyšší denní teplota 4. ledna tu odpovídá 31,5 °C, a zadruhé byl zdolán stávající maximální rekord z letopočtu 1969, v němž se vzduch prohřál až na 43,1 °C. Měří se tady už od r. 1944, to jest přes 70 let.

V centrálním sektoru Perthu teplota vzduchu kulminovala na 40,9 °C, díky čemuž bylo s přehledem zastíněno dosavadních 37,2 °C ze 4. ledna 2000. V sobotu 4. ledna 1969 tu pravděpodobně bylo větší horko, protože ale zdejší meteostanice funguje až od 90. let, zůstane to pouze domněnkou.

Perthské předměstí Jandakot se před čtvrtkem rozpálilo až na 41,6 °C, což se tu 4. ledna předtím ještě nikdy nestalo. Výrazem nikdy je myšleno údobí od r. 1989 do r. 2016. Stejně jako ve středním Perthu, i tady do úterý 3. ledna 2017 platilo, že ten nejžhavější 4. leden se zjevil v r. 2000, kdy se prezentoval nejvyšší denní teplotou 37,3 °C.

Město Mandurah se v pondělí 4. ledna 2010 zastavilo až na 34,8 °C – nejteplejší 4. leden všech dob (tj. od r. 2001) byl rázem na světě. Středeční den sem však
donesl až 37,0 °C, takže to už neplatí.

Přioceánské Bunbury zaznamenalo 39,0 °C, přemoženo 35,0 °C z r. 2000 (měří se od r. 1995).

Bridgetown je metropole Barbadosu, který je bez diskuze slušnou tropickou destinací, ale předmětem našeho zájmu je Bridgetown v Západní Austrálii. Nachází se ve vnitrozemí a před 5. lednem zde registrovali až 40,4 °C. Meteodeník se tu vede od r. 1998, ale 40,0 °C a více v něm v souvislosti se 4. lednem uvedeno nebylo. Překonáno 37,6 °C z r. 2011.

Rovněž městečko Dalwallinu zažilo rekordně žhavou středu, když teplota vzduchu dosáhla na 43,0 °C. Stávajících 42,5 °C z ročníku 2010 tím pádem muselo vyměnit svou zlatou medaili za tu stříbrnou.

Jelikož je r. 2017, bude těchto 7 nově narozených teplých teplotních rekordů jako příklad rozpálenosti západoaustralského středečního dne bohatě stačit.

Když už jsme v té Austrálii, kde se hovoří anglicky, tak na závěr jeden starý česko-anglický lingvistický „vtip“: Víte, jak se anglicky řekne oči září? Eyes September.

Yep, You’re right, ano, máte pravdu, it’s a bit awkward, je to krapet trapné, but effort is greatly appreciated, ale snaha se velice cení…

Have the Sun in the soul (as Mr. Ján Zákopčaník said).

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

Choosing Document Sharing Software

board meeting can be tracked and stored In...

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...


Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...

How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...


Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...

Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...