10. LEDEN, PĚKNÝ TO ZIMNÍ DEN – V ŘECKÉ SOLUNI

11.1.2017 10:11 | Autor: Jan Horák

Souvislá sněhová pokrývka o výšce cca 1 až 2 cm, ve vzduchu sněhové vločky, ve 2 m nad zemí teploty okolo -4 °C a na anemometru, počeštěle větroměru, nějakých 50 km/h (v nárazech). Zhruba tak nějak to v úterý 10. ledna 2017, jmenovitě ve 14 hodin, vypadalo v řecké Soluni (Thessalonice, chcete-li), druhém největším městě nejjihozápadnější evropské země – Řecku.

Brno (Tuřany) v úterním odpoledním čase stejně jako kupříkladu Holešov hovořilo o 3 cm sněhu, sousední Ostrava (Mošnov) informovala o symbolickém 1 cm sněhu… Jak je vidno, některá zákoutí České republiky na tom byla fakticky stejně jako Soluň. Možná vlastně hůře, přeci jen, v Soluni sněžilo, kdežto v evropském srdci nikoliv.

Na druhou stranu u nás více mrzlo, i když tedy jak kde – například mostecký teploměr 120 minut po pravém poledni mluvil o -2 °C, což je při srovnání se soluňskými -4 °C chabější. To samé platilo třeba také o Doksanech, které 14. hodinu završily -2 °C (a 8 cm sněhu). Takové Ústí nad Labem bylo Soluni teplotně rovné, neb rovněž hlásilo -4 °C (a sympatických 15 cm sněhu).

O úterní zimní idylku se v Thessalonice (a nejen zde) postarala tlaková níže, jejíž srážky využily přítomnosti masy chladnějšího vzduchu. Stejná cyklóna by pak v polovině tohoto pracovního týdne měla dopřát více sněhu nesousednímu Moldavsku, poté by se měla vyplnit (tj. zaniknout) nad západní Ukrajinou. Nás to až tak mrzet nemusí, protože by k nám měly dorazit srážky od severozápadu – nikoliv jen lyžařská střediska tato skutečnost potěší.

Prosinec 2016 se v Soluni prezentoval průměrnou teplotou 5 °C, nejchladněji bylo v neděli 18. prosince, kdy rtuť teploměru klesla až k -5,2 °C (bezoblačná noc atd.), naopak nejteplejší moment nastal v sobotu 10. prosince, a to v podobě maximálních 17,4 °C. V noci až 0,4 °C, málem se tedy konal i den mrazový.

V období od neděle 1. ledna do čtvrtka 5. ledna 2017 se v tomto koutě Řecka teploty motaly okolo 3 °C s tím, že pondělí 2. ledna nabídlo až -5,1 °C a že v ten samý den bylo po obědě až 9,7 °C. Jinak řečeno menší teplotní divočina. Čtvrtek 5. ledna ještě dosáhl až na 9,0 °C, pak už se však ke slovu dostal onen chladný vzduch – v pátek 6. ledna nanejvýš 3 °C, v sobotu 7. ledna první letošní ledový den (-7 až -4 °C), v neděli 8. ledna Tmin -8,4 °C a Tmax -3,4 °C a v pondělí 9. ledna v minimu -5,5 °C a v maximu -3,5 °C. Úterý tedy bylo čtvrtým ledovým dnem v řadě.

V termínu od 6. do 10. ledna 2016 Soluň nikterak zimní nebyla – průměrná teplota 9 °C, minimální teplota 2,8 °C a maximální teplota 15,4 °C. Druhé Celsiovo číslo se zrodilo ve čtvrtek 7. ledna, tentoroční 7. leden byl tak ve smyslu Tmax o 20 °C níže. Docela rozdíl.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...