VEČERNÍ SOUŽITÍ VZDUCHU CHLADNÉHO A TEPLEJŠÍHO

12.1.2017 8:09 | Autor: Jan Horák

Ve středu 11. 1. 2017 večer se z českého vzdušného prostoru stal tranzitní prostor pro frontu spjatou s nastupujícím severozápadním prouděním, s kterým zase tak trochu souvisela tlaková níže se středem nad jižním Norskem a Švédskem. Srážky s ní spojené byly poměrně vydatné, na radarových odrazech byla k vidění světle zelená až žlutozelená barva, což v praxi znamená, že intenzita srážek odpovídala až nějakým 5 mm/h. Kupříkladu v Mostě za 1 hodinu napadly 3 cm prašanu, takže tentokrát byla česká radarová data poměrně dost pravdomluvná.

Co se večerního rozložení teplot týče, tak to s prognózami modelů moc nesympatizovalo. Nebudeme konkrétně jmenovat, nicméně třeba americký model na středeční 19. hodinu predikoval teploty okolo 0 °C, a to prakticky pro celý západ Čech. Ten český byl zimnější – více méně v celých Čechách se teploty (taktéž v 19 hodin) měly pohybovat kolem -1 až -5 °C.

Most v 21 hodin hlásil -8 °C, díky čemuž byl o 3 °C chladnější než vrchol českých Krušných hor, jímž je Klínovec. Nebyl však sám, například krajské Ústí nad Labem ve stejný čas mluvilo o -9 °C. Chomutovsko (tj. meteostanice Tušimice) bylo ve shodný moment taktéž na -8 °C, čili zde bylo o 5 °C chladněji než na výše situované Přimdě.

Meteorologická stanice Vlkonice ležící de facto na půli trasy Klatovy < –> Strakonice v nadmořské výšce 493 m n. m. patřila k nejméně zimním koutům České republiky, když v 21 hodin vyslala hlášení o tom, že se rtuť teploměru zdržuje v prostoru od 2 do 3 °C. Nad hranicí 0,0 °C však byly jak samotné Klatovy, tak také Husinec či středočeské Neumětely.

Příchod masy méně prochlazeného vzduchu pocítila i metropolitní Praha, příkladem Libuš byla ve 13 hodin na -8 °C, kdežto v 21 hodin na necelém -1 °C. Rovněž Plzeň se o středeční 21. hodinu nacházela v těsném sousedství -0,5 °C, 60 minut po obědě tu bylo -6 °C, v minimu až -13 °C. Taktéž zmíněné Vlkonice zažily docela strmý teplotní vzlet, když se poledních -11 °C přetransformovalo ve večerní necelé 3 °C.

„Vzhůru k výškám“ si v polovině tohoto pracovního týdne mohly pozpěvovat i České Budějovice, které se z 9. hodiny a jejích -13 °C vydaly k 21. hodině a jejímu 1 °C (později atak 2 °C). Českobudějovická denní amplituda teplot tedy dělala přibližně 20 °C, protože v brzkých ranních hodinách metropole jižních Čech naměřila až -17,1 °C. Takto mrazivé Celsiovo číslo tady bylo naposledy spatřeno v pátek 22. 1. 2016, kdy bylo minimem -17,5 °C.

Aneb ve středu večer nám naše vlast znovu dokázala, že byť je rozlohou nevelká, díky svému dosti proměnlivému reliéfu je meteorologicky nemalá.

Kamil SOJKA

Na výlet můžete i virtuálně, bez ohledu na počasí zde: ckzadara.cz

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...