DVAAČTYŘICETISTUPŇOVÉ VZRUŠENÍ V PERTHU

27.1.2017 9:33 | Autor: Jan Horák

Je-li horká vlna svérázná, bývá z meteorologického hlediska vzrušivá – rychle stoupající rtuť teploměru způsobující podlamování kolen stávajících teplotních rekordů dokáže rozžhavit nejednoho počasologa. V západoaustralském Perthu se před pátkem 27. ledna 2017 jeden takovýto žhavý meteorologický vzruch konal. Otázkou je – skončil uspokojením?

Teď zase trochu vážně – mezi polem nižšího tlaku vzduchu nad severní Austrálií a polem vyššího tlaku vzduchu nad jižní Austrálií byl do Perthu (a nejen sem) hnán vlhkostí neposkvrněný snadno se prohřívající už tak teplý kontinentální vzduch od severovýchodu. Pokud by Austrálie ležela na polokouli severní, nic takového by se nekonalo, ale ona leží a tak se konalo.

Když Australané žijící v západoaustralské metropolitní oblasti, kteří jsou meteorologicky zainteresovaní, ve čtvrtek ráno vstali, věděli, že aby byl dnešní den „úspěšný“, musí teplotní křivka alespoň tečovat hranici 42,2 °C, poněvadž totální maximum 26. ledna datující se na ročník 1979 činí 42,1 °C.

Čtvrteční 9. hodina Perthu (letiště) dopřála 34,3 °C, už v ranějším stádiu dne tak k pokoření zmíněného rekordu z konce 70. let 20. století scházelo „pouze“ 7,9 °C. O 30 minut později již chybělo „jen“ 6,1 °C, neb teploměr hovořil o 36,1 °C. Pokud by teplota vzduchu stoupala stejnou rychlostí (tj. +3,6 °C/hod) i v dalších hodinách, přineslo by pravé poledne 45,1 °C. A v 15 hodin by Perth hlásil 55,9 °C. Počasí naštěstí takto nefunguje.

39,4 °C, toť reálná podoba čtvrteční 12. hodiny v Perthu. Ještě 2,8 °C a nejteplejší 26. leden všech dob (1944 až současnost) bude na světě.

41,6 °C aneb znění teploty naměřené ve 14 hodin, jinak řečeno 120 minut po čtvrtečním obědě. Čili už pouhých 0,6 °C k atakování aktuálních 42,1 °C. Meteorologické vzrušení přechází do vrcholné fáze.

Vyvrcholení se však nakonec nedostavilo, namísto toho zklamání ano. Byť se ve finále čtvrteční nejvyšší denní teplota ocitla 10 °C v nadprůměru, na to, aby přemohla 26. leden 1979, dostatečné ambice neměla. Byla totiž rovna jen 41,9 °C. Hold každý den není posvícení.

O víkendu to v Perthu vypadá na 34 až 38 °C, památných 41,8 °C z 27. ledna 1979 a 43,0 °C z 28. ledna 1959 tedy s nejvyšší pravděpodobností zvýšený tep nezaznamená. A na start nového týdne se prozatím rýsují nejvyšší denní teploty okolo 29 °C, což nic převratného nepřinese.

Kamil Sojka

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...