SRÁŽKOVÁ (NE)ČINNOST: ČESKO 9 MM, IRÁK 74 MM

31.1.2017 9:45 | Autor: Jan Horák

Ani na jednom ze všech 396 pozemních srážkoměrů (16 v Karlovarském kraji, 18 v Jihomoravském kraji, 21 v Pardubickém a Zlínském kraji, 22 v Olomouckém kraji a Praze, 25 v Ústeckém kraji, 30 v Moravskoslezském kraji, 33 v Královéhradeckém a Libereckém kraji a na Vysočině, 38 v Plzeňském kraji a 42 v Jihočeském a Středočeském kraji) nebylo v pátek 27. 1. 2017 zaznamenáno 5 mm srážek a více. Ve skutečnosti se všude jednalo o nic.

Taktéž v sobotu 28. 1. 2017 v České republice žádná významnější srážková činnost nenastala. Maximum bylo rovno 1 mm a postaraly se o něj Klatovy, které strávily celý sobotní den pod bodem mrazu (nanejvýš kolem -5 °C).

Rovněž v neděli 29. 1. 2017 vzhledem k pokračující vládě tlakové výše, byť ustupující, mnoho sněhových vloček (ani krupic či dešťových kapek) k vidění nebylo, prakticky všude byl nedělní srážkový úhrn roven číslici nula. Menší výjimkou byly Teplice, jejichž srážkoměr zaznamenal celkem 8 mm srážek s tím, že je velice rovnoměrně rozdělil do celého dne – s ohledem na inverzní charakter počasí lze předpokládat, že podobně jako v Mostě šlo o lokální a nepříliš přírodní sněžení (drobnějšího) rázu.

O nějakých 3 000 km dále směrem na jihovýchod byla situace poněkud jiná. Řeč je konkrétně o Iráku, v obecném smyslu o velmi suché a horké zemi, kterou v závěru předešlého týdne navštívila tlaková níže. Nijak zvlášť hluboce se netvářila, nicméně srážky přinesla, a to zejména do hor na severu.

Ve městě Sulajmáníja, jež se nachází v severní části Iráku v nadmořské výšce kolem 750 m n. m., byl závěr posledního pracovního týdne ledna 2017 poněkud deštivý – od pátečního do sobotního rána zde napršelo 38 mm srážek. Prakticky identicky na tom byl také Dahuk situovaný severně od Mosulu (33 mm) nebo i o něco větší a jihovýchodnější Erbíl (32 mm). Méně uspokojivé 4. místo uzmul Chamchamal (27 mm) a na 5. místě se umístilo nevelkoměstské Akre (18 mm).

V následujících 24 hodinách (tj. od sobotního do nedělního jitra) se z oblačnosti sneslo 600 ml dešťové vody na metr čtvereční – v metropolitním Bagdádu.

Nejmenovaný lyžařský resort s přídomkem sanus per aquam (spa) těžil ze své vertikální polohy – na rozdíl od nížinatého Bagdádu se dočkal dohromady 36 mm srážek, díky čemuž byl šestatřicetkrát bohatší na srážky než de facto celé Česko.

Opětovný srážkový úspěch slavil Dahuk, jenž nabídl 16 m srážek. Zároveň byl druhým a posledním iráckým zákoutím, jehož neklimatický srážkoměr zachytil alespoň 10 mm srážek – ve smyslu údobí od sobotního do nedělního rána.

Kamil Sojka

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...