LEDNO-ÚNOROVÝ SNÍH

2.2.2017 9:24 | Autor: Jan Horák

Přelom druhé a třetí třetiny meteorologické zimy 2016/2017 měla v rukách tlakové níže, která se do České republiky vydala ukončit svou životní pouť. Prezentovala se jak velkou oblačností, tak také srážkami, které byly jak leckde sněhové, tak taktéž i dosti vydatné. Učiňme nyní krátkou cestu po síti českých klimatických meteorologických stanic a podívejme se ve stručnosti na srážkové úhrny i s nimi související příděly sněhu. Řeč je konkrétně o období od 31. ledna 2017 7:00 do 1. února 2017 7:00.

Začněme v Brně, jež v celorepublikovém měřítku patřilo k místům, která byla sněhem obdařena nejvíce. Jmenovitě v Tuřanech bylo srážkově nejaktivněji v úterý mezi 7:00 až 19:00, kdy oblaka vydala celkem 8 mm srážek (jako v Žabovřeskách). Sněhová pokrývka v důsledku toho krapet povyrostla – z ranních 5 cm se rázem stalo večerních 15 cm. Středeční neboli prvoúnorové jitro se následně prezentovalo až 19 cm sněhu (večer již 21 cm), z čehož vyplývá, že moravská metropole byla na startu poslední třetiny právě probíhající zimní sezóny sněhobělejší než severoislandské Akureyri, které bylo zcela na suchu. Loni přitom Akureyri přehrálo Brno v poměru 64 cm ku 0 cm.

V relativně nedaleké Náměšti nad Oslavou se ledno-únorová cyklóna nijak zvlášť neangažovala, čili ležet Brno o cca 40 km západněji, pravděpodobně by počasí nejen šalinám život moc nekomplikovalo. V úterý ráno hlásila zdejší klimatická meteostanice 12 cm sněhu, o 24 hodin později hovořila o 14 cm sněhu, takže jak je vidno, do tohoto zákoutí Vysočiny přespříliš sněhových vloček nezavítalo.

Hlavní město Slezska, jímž je Ostrava, na tom se sněhem bylo o poznání lépe, když se 0 cm naměřených 31. ledna v 7 hodin přeměnilo na 10 cm evidovaných 1. února v tentýž moment (v 19 hodin už 16 cm). 24hodinový srážkový úhrn odpovídal 7 mm, v Porubě 5 mm – v obou ostravských partiích vše nasrážkovalo v úterý, středa (do 7. hodiny) byla srážkově nečinná.

Praha-Libuš na tom byla de facto stejně jako Náměšť nad Oslavou, protože si na přelomu ledna a února přilepšila pouze o 2 cm sněhu, konkrétně ze 7 cm na 9 cm. I tak se však letošní 1. únor stal tím nejzasněženějším za posledních 7 let, naposledy bylo v jižní části Prahy sněhoběleji v pondělí 1. února 2010, kdy byla sněhová pokrývka hluboká rovných 30 cm (v 7 hodin). Zároveň jde o posledních 30 cm sněhu, ve dnech 2. února 2010 až 1. února 2017 byla Libuš na sníh nejbohatší v neděli 24. února 2013, to byla ráno přikryta 29 cm tlustou sněhobílou dekou.

Nyní ještě v rychlosti několik dalších letošních ledno-únorových přídělů sněhu:

+5 cm (2 cm -> 7 cm), Pardubice
+5 cm (19 cm -> 24 cm), Tušimice
+5 cm (23 cm -> 28 cm), Ústí nad Labem
+8 cm (1 cm -> 9 cm), Prostějov
+8 cm (19 cm -> 27 cm), Ústí nad Orlicí
+9 cm (29 cm -> 38 cm), Milešovka
+16 cm (0 cm -> 16 cm), Holešov

Kamil Sojka

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...