ARKTIDA TEPLEJŠÍ NEŽ IRÁK

6.2.2017 9:48 | Autor: Jan Horák

Špicberky, podobně jako další části Evropy včetně České republiky, v závěru ledno-únorového týdne čelily přílivu teplejšího vzduchu od jihozápadu. Kořeny tohoto vzduchu však odkazovaly až na subtropický sektor Atlantického oceánu, přesněji na oblast situovanou někde v rozmezí 30 až 40° s. š. Odtud byl zejména zásluhou rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu dopraven až do Arktidy. Na Blízkém východě naproti tomu úřadoval vyšší tlak vzduchu, který sem již před několika dny přinesl chladnější kontinentální vzduch mající původ na východě Evropy. Výsledkem bylo, že nedělní jitro bylo například v Iráku chladnější než na severu Špicberk. A v minulých dnech došlo k tomu, že ranní Blízký východ zchladil o krapet více než řada míst ve střední Evropě.

Severošpicberská výzkumná víska Ny-Ålesund sídlící poblíž 79° s. š. se v prvních hodinách nedělního dne pod bod mrazu nepodívala, v čase od 0:00 do 6:00 nabídla v průměru 3,5 °C. Větší zima byla i v Praze-Libuši, kde se ve shodném termínu rtuť teploměru motala v průměru kolem 1,5 °C.

Jihoirácká velkoměstská Basra nacházející se v sousedství 30° s. š. mezi 6:00 až 7:00 registrovala nejnižší denní teplotu v podobě 0,6 °C, přičemž období od 0:00 do 6:00 doneslo v průměru nějakých 3,3 °C. V Ny-Ålesundu mohli v době od 6:00 do 7:00 o méně než 1 °C pouze a jen snít, teplotní křivka pobývala v těsné blízkosti 3,6 °C.

Ještě velkoměstštější Bagdád v neděli 5. 2. 2017 vychladl až na -1,0 °C. Na pokoření špicberského Pyramidenu, který ve 3 hodiny slevil až na -3,1 °C, to sice nestačilo, avšak metropolitní Longyearbyen de facto vyrovnán byl. De facto proto, že slevil až na -1,4 °C, avšak už v závěru sobotního dne, počínaje půlnocí se pyramidenským teplotám pod -0,9 °C moc nechtělo, spíše vůbec než moc.

Zmiňme nyní pár nedávných evropsko-blízkovýchodních teplotních kontrastů:

Až k -2,8 °C slétl sobotní Bagdád – v Brně bylo teplotním dnem 0,6 °C.

Až -4,5 °C bylo v pátek 3. 2. 2017 naměřeno v Chamchamalu – byť je německý Fichtelberg o přibližně 500 m vyšší, v noci ze čtvrtka na pátek setrval v prostoru od 6 do 4 °C.

V Kuvajtu, hlavním městě Kuvajtu, se sobotní den prezentoval až -3,3 °C, což znamená, že kuvajtská prvovíkendová nejnižší denní teplota byla o poznání nižší než ta stockholmská (0,1 °C).

Severosaúdskoarabské město Ar’ar se před prvním únorovým víkendem dočkalo až -4,0 °C, takže v teplotně-minimálním smyslu bylo o 4 °C chladnější než Sněžka, jejíž meteorologická stanice leží zhruba o 1 km výše.

Kamil SOJKA

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...