ZASNĚŽENÝ VANCOUVER

7.2.2017 9:26 | Autor: Kamil Sojka

Ve středu 8. 2. 2017 v 7:00 SEČ tomu bude přesně 96 hodin, co kanadský Vancouver zasáhlo dějiny editující neboli rekordní sněžení. Postarala se o něj tlaková níže se středem nad přilehlými vodami Tichého oceánu, avšak velkou pomocí jí byly hory lemující celý západ Severní Ameriky – Vancouver se ocitl na jejich návětrné čili na srážky bohaté straně. Skupenství srážek spojených s touto cyklónou sice bylo dosti na hraně, nicméně konkrétně ve Vancouveru sněžilo, byť o kvalitní prašan rozhodně nešlo.

Řeč je o pátku 3. 2. 2017. V čase od 0:00 do 4:00 nic, avšak poté se na „kanadský Hollywood“ začaly snášet sněhové vločky – do 10:00 (tj. za 6 hodin) nasněžily 4 mm srážek, které daly 5 cm sněhu (před příchodem sněžení byl Vancouver na suchu). Jen pro zajímavost – více méně stejný srážkový úhrn byl v identickém termínu evidován také v obci Chuchelná v Moravskoslezském kraji (4,5 mm).

V době od 10:00 do 22:00 vancouverský srážkoměr zachytil dalších 11 mm srážek, přičemž výška sněhové pokrývky povyrostla z dopoledních 5 cm na pozdně-večerních 12 cm. Přičteme-li k těmto 11 mm srážek ony 4 mm srážek, získáváme menší nepoměr: 15 mm srážek = 12 cm sněhu. Čím to? V pozdní fázi odpoledne a večer se ke sněhovým vločkám začaly, kvůli vyšším teplotám, přimíchávat dešťové kapky, tak proto.

Nicméně jeden sněžný rekord z toho přesto byl, neb 12 cm sněhu ve Vancouveru v den s přídomkem 3. 2. ještě nikdy nepřipadlo. Překonáno bylo 10,7 cm ze 3. 2. 1946. Zároveň nechybělo až tolik mnoho k pokoření 3. 2. 1969, kdy byl Vancouver přikryt 18 cm sněhu.

Chvíli sněhové, chvíli smíšené srážky ve Vancouveru pokračovaly také v dalších hodinách a v zásadě i po celý sobotní den, vzhledem k teplotám a skupenství ale sněhová pokrývka již dále moc nerostla. Navzdory tomu bylo zdoláno pondělí 4. 2. 1957, kdy ve Vancouveru pobývalo 8 cm sněhu – v sobotu 4. 2. 2017 to bylo něco málo přes 10 cm. V neděli 5. 2. 2017 Vancouver hlásil až 15 cm sněhu – atakován rekord z 5. 2. 1957, jenž odpovídal 10 cm. A v pondělí 6. 2. 2017 hned po půlnoci, kdy toto kanadské velkoměsto stále hovořilo o 15 cm sněhu, byl zbořen záznam z 6. 2. 1957 (taktéž 10 cm).

Pakliže bude ve Vancouveru alespoň 9 cm sněhu ležet také v úterý, ve středu a případně i ve čtvrtek, bude celá žijící sněžná legenda z roku 1957 (4. 2. – 9. 2.) rázem nežijící. Na 7. 2. připadá 8 cm, na 8. 2. rovněž 8 cm a na 9. 2. o něco skromnějších 5 cm. Šance jsou, ale nikterak velké – v nejbližších dnech by se vancouverské nejvyšší denní teploty měly pohybovat okolo 3 °C.

Závěrem jen pro zajímavost: V severním Atlantiku, lépe řečeno poblíž Islandu, se v pondělí kolem pravého poledne nacházel výrazný oblačný vír – velmi hluboká tlaková níže, v jejímž středu tlak vzduchu klesal až pod 940 hPa.

Kamil Sojka

Sdílejte článek: FacebookTwitter

How to Choose a Data Room With Data Room Access Control

Data room access control allows the monitoring of entry and...

Benefits of Software Management and Board Meeting Software

Online board portals, as opposed to traditional paper meetings, offer...

Four Ways to Restrict Access to Electronic Documents

If your business handles sensitive information about customers and employees...


How to Make Virtual Meetings More Productive

find out here mooneytwinsnetwork.com/practical-virtual-boardroom-software-guide/ Virtual Meeting is a...

Using Virtual Data Rooms for Transactions and Deals

In the M&A due diligence process, information sharing is carried...

Why Startups Use Digify to Organize Due Diligence

A data room is a repository https://www.myvdronline.com/acquisition-best-practices for...


Important Features of Business Software

Business software is an application which helps businesses automatize their...

Fighting Dirty Money With Enhanced Due Diligence

Every year around $2tn in illicit cash flows through the...

What Are Virtual Data Room Services?

A virtual data room is a software product that offers...